Fresh Press portal
Početna » Blog » Poruke iz Novalićevog mobitela upućuju na Sebiju Izetbegović?
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Poruke iz Novalićevog mobitela upućuju na Sebiju Izetbegović?

Sebija

Da li će se klupko kriminala i korupcije u poslovima javnih nabavki tokom pandemije konačno raspetljati ? U toku protekle noći nakon maratonskih saslušanja iza rešetaka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zadržani su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FU Civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić.

Svi putevi vode do Nje

Tokom istrage koja se vodi već mjesec dana, a intenzivno posljednje sedmice saslušano je više umiješanih osoba u svojstvu svjedoka, da bi se u posljednja 72 sata konačno došlo do osumnjičenih. To, naravno, nisu samo trojica spomenutih. Prije par dana oduzeti su mobiteli premijera Novalića i njegovih prvih saradnika Edite Kalajdžić i šefa kabineta Hasana Ganibegovića, piše The Bosnia Times.

Na nekima od njih poruke su brisane, posebno iz viber mreže, ali SMS poruke je moguće „vratiti“ čak i ako se obrišu iz aparata. Upravo premijer Novalić je tražio da Tužilaštvo BiH što prije istraži ovu aferu i raščisti sve nepoznanice jer „nema ništa da krije“I upravo njegov mobitel mogao bi biti ključan za rasvjetljavanje afere.

Prema saznanjima od izvora u SIPA-i u njegovom mobitelu pronađene su poruke koje upućuju da bi osoba koja je insistirala na nabavci beskorisnih respiratora mogla biti generalna direktorica Sebija Izetbegović! Da li je to točno, u SIPA-i nismo mogli dobiti zvaničnu potvrdu informacije, budući da su saslušanja Novalića, Hodžića i Solaka trajala cijelo popodne i noć sa četvrtka na petak. Iza ponoći zgradu SIPA-e su napustili njihovi advokati, a u toku dana (petak) u Agenciji će se odlučiti da li će oni biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Istražitelji u KCUS-u

Također, da je sa aferom itekako povezan KCUS, a time i direktorica Izetbegović, ukazuje činjenica da su istražitelji SIPA-e u srijedu cijeli dan pregledali dokumentaciju KCUS-a u službama financija, javnih nabavki i tehničkom sektoru. Saznajemo da je cilj pretresa bila potraga za dokumentima o direktnim pogodbama koje su napravljene od 1. marta do sada te da su istražitelji kopirali ili izuzeli veći broj dokumenata. Tokom pretresa ključnom osoblju su po standardnoj proceduri bili isljučeni mobiteli.

Bez prejudiciranja o tome do kakvih će se otkrića u dokumentima doći, činjenica je da je KCUS u ovom periodu sklopio nekoliko vrijednih poslova i to direktnim pogodbama sa omiljenim dobavljačima direktorice Izetbegović, ali i nekim sasvim anonimnim firmama.

Tako je direktorica Izetbegović 18.03.2020. sklopila ugovor vrijedan 3.065.400 KM sa anonimnom tapetarskom firmom CUBICUS čiji je vlasnik, inače prijatelj budućeg zeta, imao zadatak nabaviti 40 respiratora. To je trebalo poslužiti i njenoj promociji jer je poduhvat najavila kao lični doprinos „preko privatnih veza“. No, kako to tapetar nije uspio, novac koji je dobio unaprijed vratio je na račun KCUS-a čime je ova čudna transakcija dobila neke elemente „pranja novca“.

Nadalje, KCUS je istog dana kada i sa CUBICUS-om sklopio posao i sa znamenitim „Meditom“. Ugovor o kupovini CT aparata za dijagnostiku plućnih oboljenja bio je težak – 582.686 KM.

U ovom poslu ima više sumnjivih stvari, a jedna od njih je da se nikako ne slažu datumi u papirima, da su rokovi isporuke i montaže nelogično kratki, da se u dokumentaciji pominje kako se na poziv za hitni pregovarački proces odazvalo 10 ponuđača, ali niko ne zna niti za jednog osim za „Medit“ itd. što će morati raščivijati finansijski istražitelji SIPA-e.

Ono što bode oči, i što je ključno pitanje otkako je afera razotkrivena jeste – TKO JE PRAVIO SPECIFIKACIJU ZA RESPIRATORE ? Nedavno je postalo jasno da niko nije konsultirao stručnjake anesteziologe i pulmologe. Također, dosad se nije pojavio niti jedan dokument sa specifikacijom ili oznakom / šifrom respiratora koji odgovaraju jedinicama intenzivne njege. Izgleda da taj papir više ne postoji ili nije ni postojao.

Mobiteli i dokumenti

Još ranije se u analizama bez ovog ključnog podatka zaključivalo da ustvari ima vrlo malo ljudi koji mogu nešto narediti Fadilu Novaliću. Praktično – samo dvoje. Jedno od njih smo čuli na audio snimku famozne sjednice Vlade FBiH kako insistira da se kliničkim centrima odobri samostalnost u nabavci medicinske opreme, aparata, respiratora… I to da se odobri odmah, na sjednici, „a ne u tri sata ili sutra!“ Nabavke koje su zatim proistekle iz pogodbi sa odabranim dobavljačima ili „žrtvenim jarcima“ poput Fikreta Hodžića objašnjavaju smisao tog pritiska i žurbe.

Teško je pretpostaviti tko će se još naći pod istragama. Saznajemo da su respiratori, maske, testovi, CT aparat samo dio kriminala koji je počinjen tokom suspenzije Zakona o javnim nabavkama. Sigurno je da će forenzika oduzetih mobitela i analiza dokumenata razbistriti mnoge mutne radnje i baciti svjetlo na neke dosad nedodirljive počinioce.

Vlasti u BiH moraju znati da objavljivanje stavljanja Amira Zukića (SDA) na američku „crnu listu“ baš danas nije nikakva slučajnost. To je poruka režimskim generatorima korupcije i kriminala da je pred njima konačno povučena crta. Ovu poruku bi, dok traju pozivi sa zaštićenih brojeva i „sugestije“ da se zataška „i ovo i ono“, trebali shvatiti i istražitelji SIPA-e, i Tužiteljstva i Suda BiH. Jer, postoji trenutak kad je dosta…

Povezani članci

KCUS priprema tim ljekara za Novi Pazar

E.H

Knjiga za potres: Sebija je unijela nemir u familiju Izetbegović

E.H

Naknadna pamet Suda BiH: Pooštrene mjere zabrane Novaliću, Solaku i Hodžiću

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više