Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Povratnici nude njive za auto-put kod Prijedora

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, danas je održao sastanak s predstavnicima MZ Kamičani, kod Prijedora, na kojem je razgovarano o budućoj trasi auto-puta kroz tu lokalnu zajednicu, te najavio podršku u zaštiti njihove imovine.

Potpuno podržavam zahtjeve stanovnika MZ Kamičani, ali i zahtjeve stanovnika mjesnih zajednica Kozarac, Kevljani, Kozaruša i Trnopolje. Oni ne prihvataju predloženu trasu, koja će ugroziti mnogobrojne stambene objekte i farme, ali nude rješenje da se auto-put gradi kroz polja, čime će biti izbjegnuto rušenje stambenih objekata”, naglasio je Salkić i pozvao predstavnike Ministarstva saobraćaja i veza RS da razgovaraju sa stanovnicima Kamičana i drugih naselja da uvaže njihove zahtjeve.

Vlasti RS moraju da poštuju Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom na to da se planiranom trasom auto-puta Banjaluka – Prijedor predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i uništavanje imovine, s čim se povratnici i vlasnici imovine ne slažu te insistiraju na promjeni trase auto-puta, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, danas je istakao da planirana trasa auto-puta Banjaluka – Prijedor, u dijelu povratničkog naselja Kozarac, dijeli ovo naselje na dva dijela, predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i oduzimanje poljoprivrednog zemljišta povratnika, ali i onih koji se još nisu vratili.

Na ovaj način ugrožava se pravo protjeranih, izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u Kozarcu, pravo garantirano Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Komšić.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više