Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Pravoslavni đakon iz Zenice uputio javno izvinjenje u kojem negira bosanski jezik

Đakon Srpske pravoslavne crkve u Zenici Vladamir Rajak je proteklih dana skrenuo pažnju javnosti na sebe skandaloznim Facebook statusom

Rajak je na dan obilježavanja genocida u Srebrenici putem Facebooka objavio uvrede na račun Bošnjak, Hrvata i Albanaca. Izvrgnut pritisku javnosti đakon Rajak je danas medijima uputio nekakvo izvinjenje. Nažalost, on je ustrajao u svom uvredljivom maniru komunikacije. Ovaj put je zanegirao bosanski jezik, drsko konstatirajući da se u Republici Srpskoj poštuju “zakonom osigurano pravo da djeca uče svoj maternji jezik”, a onda je u nastavku napisao da se naš jezik zove “bošnjački”. Vjerujemo da je đakon ovo uradio namjerno. U po Zenice negira bosanski jezik i još sebi daje za pravo da upozorava javnost: “ne raspirujmo mržnju širenjem neistina”.

U nastavku prenosimo uvredljivo izvinjenje đakona Rajaka.

Pre svega, javno izvinjenje zbog statusa koji je bio nedefinisan i nedorečen i pre svega reakcija na prikriveno medijsko pozivanje na linč! Veliko izvinjenje zbog neprijatnosti mojim kolegama iz Srpske pravoslavne zajednice Zenica, jer ovo nije stav SPC već moja ishitrena i emotivivna reakcija čoveka koji je takođe pretrpeo veliki gubitak dragih ljudi, nevinih žrtava.

Veliko poštovanje i večno sećanje za sve nevino postradale bez obzira ko su, i zato dajte da mi koji smo ostali prestanemo da sejemo mržnju zarad zajedničke budučnosti. Otuda se status i odnosio na medijsku propagandu gde se negiraju srpske žrtve, a Srpski narod i dalje potencira kao genocidni. Jednostrana istina nije istina, već druga strana laži koja vodi u slepilo mržnje. Jedino prava istina i njeno prihvatanje i suočavanje od strane svih, može doprineti pravoj toleranciji i tome da u drugom prvo vidimo čoveka, ličnost, a ne njegovo versko ili nacionalno opredeljenje.

Odrastao sam u multietničkim sredinama, i mnogi pripadnici drugih veroispovesti i narodnosti su i dalje moji dragi prijatelji kao i mnogi sugrađani Zenice. Ali celokupna reakcija je na potenciranje srpskog naroda kao genocidnog, na tu zastrašujuću jednostranost i neistinu, jer u srpskim školama je obavezno da deca drugih narodnosti i veroispovesti imaju zakonom osigurano pravo da uče svoj maternji jezik- bošnjački, hrvatski, albanski itd., dok su po školama u BiH deca srpske nacionalnosti ne samo u ogromnoj manjini, već potpuno nedužno stigmatizovana kao pripadnici genocidnog naroda. Je li to istina i tolerancija na koju treba da ostanemo nemi?

Ne raspirujmo mržnju širenjem neistina, već neka svako poštujuću svoje, istom merom uvažava i druge. Jer svaki drugi put i način vodi samo otvaranju starih rana a ne njihovom isceljenju. Kao hrišćanin, pozvan sam da budem iznad nacije ali i da svedočim Istinu. Žao mi je što sam to učinio na način koji je možda nekoga uvredio ili isprovocirao, to mi nije bila namera.

Ako sve ovde rečeno zavređuje ovakvu medijsku pažnju, proteste ili mnogobrojne pretnje smrću koje mi se danima upućuju, ili obeležavanje drugih zbog lično moje reakcije na medijsku nepravdu, dragi moji sugrađani Zenice i ostali koji su se osetili „ugroženo“ zbog mog statusa, ja kao hrišćanin kome je jedino bitna Istina i Ljubav, molim za oproštaj a vi će te već svojim delima i rečima posvedočiti ko ste! Ja i dalje verujem da smo svi pre svega LjUDI.

Đakon Vladimir Rajak


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više