Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Predsjedništvo SDA danas o “četvorci”: Male šanse da se postigne dogovor

U Sarajevu će se danas održati sjednica Predsjedništva SDA, a na kojoj će između ostalog biti riječi i o poslanicima iz Parlamenta BiH koji već duže vrijeme ne učestvuju u radu Kluba SDA PD PSBiH, piše Patria.

Radna grupa SDA u kojoj su Safet Softić, Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Asim Sarajlić a koja je trebala obaviti razgovor sa četvorkom iz Državnog parlamenta koja je napustila Klub SDA (Senad Šepić, Salko Sokolović, Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović) nije uradila mnogo posla, jer “četvorka” ne odustaje od svojih jasnih zahtjeva među kojima je i smjena ljudi za koje utvrđeno da su vršili malverzacije na Kongresu ove stranke održanom u maju 2015. godine.

Četvorka iz Parlamenta ranije se u više navrata obraćala predsjedniku Bakiru Izetbegoviću gdje su otvoreno ukazivali na stanje u kojem se nalaze SDA i država Bosna i Hercegovina, te okolnosti i okvire u kojima je organizovan i održan 6. Kongres SDA na kojem su se desile brojne nepravilnosti, želeći da se takve stvari onemoguće u narednom periodu, a što su zahtjevi brojnog članstva SDA, kao i da se osnaži politička pozicija SDA u budućnosti.

Oni su između ostalog predložili unutrašnju demokratizaciju Stranke i izbor po principu jedan član – jedan glas.

To bi omogućilo da svi članovi Stranke imaju pravo glasa i da mogu birati svoje rukovodstvo – od mjesnih odbora, preko općina i kantona/regija, do najviših organa i Predsjednika SDA BiH. Ovo podrazumijeva utvrđivanje jasne baze članstva i prestanak manipulacije time, kao što je bio slučaj na posljednjem Kongresu SDA kada se na raznim nivoima odabranim članovima Stranke omogućavalo da glasaju, a drugima se to pravo uskraćivalo.

– Podsjećamo da je ovaj princip usvojen i na Konvenciji SDA 2013. godine. Tada je utvrđena obaveza da se do narednog Kongresa (2015.) omogući princip ovakvog glasanja unutar SDA. Nažalost, aktuelno rukovodstvo, koje je pripremalo Kongres 2015. godine, oglušilo se na tu obavezu – i sada je vrijeme da to uredimo. To bi podrazumijevalo i jasno definisanje sljedećih principa:

– princip transparentnosti

– uvođenje mjerljivih kriterija za stranačke pozicije

– izborni legitimitet i uvažavanje teritorijalne pokrivenosti cijele BiH

– princip odgovornosti za izborni rezultat, te očuvanja i povećanja broja glasova na izborima, kao i broja mandata koje svaki čelni funkcioner Stranke na svakom nivou preuzme u trenutku izbora na tu poziciju

– utvrditi procentualno na koji pad rezultata se obavezno, prema Statutu treba ponuditi mandat na raspolaganje, a kada obavezno razrješenje zbog pada rezultata ( prijedlog – preko 10% pad rezultata – obavezno razrješenje i vanredni izbori na tom nivou organizacije Stranke u roku od 30 dana)

– princip jednakih šansi i povjerenja u izborni proces unutar SDA – svaki kandidat za rukovodeće pozicije unutar SDA (predsjednik, zamjenik predsjednika i potpredsjednici) na svim nivoima ima pravo da predloži svoga predstavnika u izbornu komisiju koja vodi izborni proces na tom nivou glasanja.

Na ovaj način bi onemogućili izbornu krađu i namještanje rezultata za “odabrane” kandidate, kao što je nažalost bio slučaj na posljednjem Kongresu, posebno u dijelu brojanja glasova za potpredsjednike i članove Glavnog odbora SDA. Potrebno je vratiti povjerenje u pravedan i transparentan izborni proces u kojem će strankom upravljati oni koji zaista imaju najveću podršku članstva i naroda koji predstavljaju – upozorili su parlamentarci.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više