Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Premijer Višković je 13. jula 1995. godine bio u Potočarima i Novoj Kasabi

Višković

Portal “Istraga.ba“, objavio je haške dokumente koji otkrivaju da je premijer Republike Srpske Radovan Višković bio  u julu 1995. godine na području Srebrenice. Boravio je u Potočarima, a 13. jula 1995. godine bio je i kod stadiona u Novoj Kasabi.

Potvrdio je to pred Haškim tribunalom, svjedočeći u predmetu protiv Vujadina Boškovića i drugih, Željko Kerkez, visoki oficir u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske zadužen za transport. Sjedište im je bilo u Han Pijesku.

Ja sam imao dvojicu referenata, poručnika Viškovića i poručnika Mirovića. Jedan je uvek morao biti na… u odjeljenu”, kazao je svjedok Kerkez u petak, 25.07.2008. godine.

godine.

Kerkez je tokom svjedočenja kazao da je dva dana nakon pada Srebrenice sa svojim saradnicima otišao da obiđe teren.

“Ja sam sa vozilom kojim je upravljao moj pomoćnik, Višković Radovan, sa pukovnikom Simovićem, krenuo tog dana negdje u prepodnevnim časovima, sa Han Pijeska. Znači, iz sektora pozadine. Odnosno sa lokacije moje službe”, ispričao je Kerkez.

Poručnik Radovan Višković je vozio automobil od Han Pijeska, preko Vlasenice, Milića, Konjević Polja, Bratunca, pa sve do Potočara. Tamo su se Višković i njegov nadređeni, Željko Kerkez, sreli sa ostalim oficirima Vojske Republike Srpske. Poseban razgovor su vodili sa pukovnikom Krsmanovićem, koji je bio načelnik za saobraćaj u Drinskom korpusu.

Znači, uglavnom je razgovor tekao o procesu transporta. Znači, da li ima dovoljno transportnih sredstava, i da li ima problema oko toga. Na što mi je odgovorio da je sve obezbijeđeno i da ne treba nikakve intervencije”, ispričao je svjedok Kerkez.

Nakon sastanaka u Potočarima, Radovan Višković i Željko Kerkez su se zaputili nazad u Han Pijesak. Usput su, svjedoči Kerkez, čuli pucnjavu. Nakratko su se zaustavili u Novoj Kasabi.

Od Konjević polja prema Kasabi, znači to je negdje udaljenost nekih par stotina metara, sa desne strane puta primijetio sam, to je igralište fudbalsko. Znači da je jedna grupa ljudi, muslimanskih vojnika, sjedi na tom, ovaj, na travi fudbalskog igrališta, a da na samom početku tog igrališta postoji punkt za prihvat. Znači, koji se sastojao od dva-tri veća stola, gdje su sjedili vojnici Vojske Republike Srpske, gdje su, znači, vršili evidenciju tih ljudi koji su dovođeni. A nakon toga, obrađeni vojnici, kojima je oduzeto oružje, koji su evidentirani, odvedeni su do te grupe koja je sjedila na tom igralištu”, ispričao je Kerkez.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više