Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Preminuo Fidel Castro

Kubanski revolucionar i bivši predsjednik ove zemlje Fidel Castro preminuo je u 90. godini, javlja Anadolu Agency (AA)

Informaciju o smrti Fidela Castra potvrdio je njegov brat i aktuelni predsjednik Kube Raul Castro, na državnoj televiziji.

Fidel Castro je rođen u Biranu 1926. godine kao sin bogatog farmera. Planirao je svrgavanje tadašnjeg predsjednika Kube Fulgencija Batiste, pokrenuvši neuspjeli napad na kasarnu Moncada 1953. godine. Nakon godinu dana zatvora, otputovao je u Meksiko gdje je formirao revolucionarnu grupu Pokret 26. juli, zajedno sa Che Guevarom i bratom Raulom Castrom.

Po povratku na Kubu Kastro je imao ključnu ulogu u Kubanskoj revoluciji vodeći gerilski rat protiv Batistinih snaga iz Siera Maestre.

Fidel Castro je 1959. godine postao premijer Kube, a u periodu između 1976. i 2008. godine bio je predsjednik ove zemlje, nakon čega je vlast preuzeo njegov brat.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više