Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Prije 17 godina preminuo Alija Izetbegović

Danas se navršava 17 godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Alija Izetbegović rođen je u Bosanskom Šamcu 1925. godine. Nakon brojnih problema koje je imao u bivšoj državi zbog svojih uvjerenja i mišljenja, na prvim višestranačkim skupštinskim izborima u Bosni i Hercegovini 1990. godine, izabran je za predsjednika Republike Bosne i Hercegovine kao predstavnik Stranke demokratske akcije iz redova bošnjačkog (tada Muslimanskog). Na toj funkciji je, nakon referenduma o nezavisnosti 1992. godine, proglasio nezavisnost i otcjepljenje od Jugoslavije, što je bio uvod u krvavu agresiju na našu zemlju.

Izetbegović će ostati upamćen kao jedna od ključnih historijskih figura moderne historije nezavisne BiH.

Sahranjen je na mezarju Kovači u Sarajevu 22. oktobra 2003. godine. Posljednjem ispraćaju prisustvovalo je više od 100.000 ljudi. Dženaza je klanjana na trgu ispred zgrade institucija BiH.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više