Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Prodavala nošenu odjeću preko Facebooka, dobila preko 18.000 KM kazne

Prema Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti na optuženičkoj klupi trebao bi se naći i šef Facebooka Mark Zuckerberg.

Prodaja rabljene odjeće preko Facebooka ženu iz Pitomače u Hrvatskoj stajat će više od 70 hiljada kuna (preko 18.000 KM) , koliko joj je odrezao Općinski sud u Virovitici.

Nepravomoćno osuđena M.I. tri je godine preko Facebooka oglašavala i prodavala rabljenu odjeću. Tako je 2017. godine uprihodila 6181 kunu, 2018. godine malo više od 21 hiljade kuna, a u 2019., od januara do marta čak 43.322 kune. Tada su njenoj raboti na kraj stale združene snage Državnog inspektorata i Carinske uprave Hrvatske. U prekršajnom nalogu optužili su je da je preko Marketplacea (Tržnice) na Facebooku prodavala odjeću, a novac je primala na račun otvoren u ime maloljetne kćerke. Uz to, M.I. nije imala firmu ni obrt registriran za trgovinu, piše “Index“.

Tužitelji su proučili sve transakcije na tekućem računu maloljetne kćerke te zaronili u prepisku elektronskom poštom i poruke na Facebooku u kojima su specificirane sve nezakonite prodaje i sudu bez ikakve sumnje dokazali da je M.I. prodavala robu a da nije registrirana za trgovačku djelatnost.

“To što okrivljenica u pisanom prigovoru na Prekršajni nalog i ranije u komunikaciji s Državnim inspektoratom navodi da se radi o “polovnoj robi”, nije od utjecaja na obilježje prekršaja”, nemilosrdan je bio sudac Saša Vujanović s Općinskog suda u Virovitici, Stalna služba u Slatini. Na ročišta optužena M.I. nije dolazila, a nisu se pojavili ni službenici Državnog inspektorata pa je sudac u miru i pažljivo proučio sve pisane dokaze i kaznio optuženu s 2100 kuna prekršajne kazne i oduzimanjem protuzakonite dobiti u iznosu od 70.573,20 (sedamdeset hiljada petsto sedamdeset tri kune i dvadeset lipa).

Prema Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti na optuženičkoj klupi trebao bi se naći i šef Facebooka Mark Zuckerberg. U članku 6. tog Zakona stoji: “Pravna ili fizička osoba koja omogući obavljanje neregistrirane djelatnosti iz članka 5. i 7. ovoga Zakona, jednoj ili većem broju osoba iz članka 3. ovoga Zakona sudionik je u obavljanju neregistrirane djelatnosti.”

Na Facebooku postoje milioni takvih neregistriranih trgovina, a svakako hiljade onih koje spadaju pod jurisdikciju hrvatskog pravosuđa koje nema nimalo razumijevanja za preprodaju nošene odjeće i obuće i uskraćivanje poreza nezasitnom državnom budžetu. Nošene krpice se prodaju na sve strane i ljudi se bez plaćanja poreza rješavaju odjeće i obuće koja im je premala ili prevelika, dosadila im je ili su je dobili na poklon od rođaka bez ukusa. Za svaku od takvih trgovina Facebook bi mogao biti kažnjen i natjeran platiti između 10 i 20 hiljada kuna propisane kazne. Ukratko, nagrabusio je kad ga se dohvate službenici Državnog inspektorata i Carinske uprave, piše “Index”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više