Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Proizvodit će se klimatizirane solarne autobusne stanice

Tvrtka Energomobil-Hvaljen budi iz Velike Gorice kod Zagreba, koja na tržištu BiH posluje preko posuške firme Sole, traži lokaciju za izgradnju novog proizvodnog objekta u toj općini. U novu tvornicu solarnih proizvoda bit će uloženo ukupno 4 milijuna KM, piše portal bih.banke-biznis.com

Prema riječima Marije Mrvelj, direktorice Energomobil, sadašnji kapaciteti u Posušju su postali nedovoljni, a oni će novom tvornicom biti prošireni do deset puta.

“Novi pogon planiramo izgraditi do proljeća 2017. godine gdje bismo zaposlili dodatnih 15 radnika. Objekt planiramo graditi na površini od 10.000 četvornih metara s proizvodno-skladišnim dijelom od 3.000 četvornih”, navodi Mrvelj.

Klimatizirana solarna autobusna stanica će se proizvoditi u Posušju

Hrvatski Energomobil radi za svjetsko tržište, a do sada su izvozili u više od 14 država svijeta. Direktorica firme kaže da za Bliski istok spremaju poseban proizvod.

“Za Ujedinjene Arapske Emirate razvijamo kompletno klimatiziranu solarnu autobusnu stanicu. U planu je da se ista takva kompletno proizvodi i u Posušju”, otkriva Mrvelj.

U novoizgrađeni objekt, tvrtka Energomobil također planira preseliti cjelokupnu proizvodnju iz sadašnjeg pogona u Posušju. U tom pogonu sada proizvode metalne konstrukcije i izvode bravarske radove za elemente solarnih proizvoda, koji se zatim sklapaju u Zagrebu, gdje se proizvode solarne autobusne stanice, solarno stablo, solarna LED rasvjeta, solarne klupe, solarne nadstrešnice…

Kapacitete planiraju širiti od sedam do 10 puta

Međutim, nova investicija u Posušju otvara i nove planove, te su moguće promjene u samoj proizvodnji.

“Novine uvodimo konstantno, osluškujući potrebe tržišta i kupaca. Sadašnje kapacitete u Posušju planiramo proširiti od sedam do 10 puta, a samim tim omogućilo bi se i kompletno sklapanje dijela asortimana u tom gradu”, navodi Mrvelj i dodaje da je plan uložiti 4 milijuna KM u proširenje i modernizaciju proizvodnje do kraja 2017. godine, piše Akta.ba.

klima

Solarni paneli firme Energomobil su visoko efikasni i, kako kaže Mrvelj, upravo puštaju u prodaju modele sa 23% efikasnosti. “To je do sada maksimalno postignuta efikasnost. Isti model panela koristimo i na solarnoj autobuskoj stanici.”

Obnovljivi izvori energije

Kada je riječ o širenju posla u druge gradove BiH, direktorica Energomobila ističe da će se taj posao razvijati u pravcu distribucije sa kooperantima i distributerima.

Smatra da svijest o obnovljivim izvorima energije i zaštite okoline iz dana u dan raste, kako u cijeloj regiji, tako u BiH. “Nego, svakako treba više raditi na edukaciji i prilagođavanju zakonskih okvira kako bi se građani i preduzeća lakše odlučili za te dugoročno isplative investicije”, poručuje Mrvelj.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više