Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Propao još jedan tender: Niko se nije javio da montira i servisira respiratore koje…

Ni u drugom raspisanom tenderu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) niko se nije javio kako bi montirao i pustio u rad 100 respiratora, potvrdio je za Faktor Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora FUCZ-a.

Podsjetimo, 100 kineskih respiratora nabavila je firma Srebrena malina u aprilu i maju ove godine zbog pandemije koronavirusa, a koštali su 10,5 miliona KM.

Ni ovaj put niko se nije javio. Sve je ovo pomalo čudno. Sada nam jedino preostaje treće raspisivanje tendera, najvjerovatnije će se raditi o otvorenom postupku, sa smanjenim uvjetima. Nećemo tražiti autoriziranog ponuđača, moći će se javiti firme koje su radile na sličnim uređajima” – kaže Kadribegović.

Prema njegovim riječima, jedna firma iz Niša, koja je u Srbiju prošle godine upravo uvezla iste respiratore kao što su ovi Srebrene maline, bila je nakratko zainteresovana za ovaj posao, ali su ubrzo odustali.

Kazali su nam da nisu spremni za pregovarački postupak bez obavještenja, na šta smo im istakli da je to sve po zakonu, s obzirom na to da je propao prvi tender. Neprihvatljivo je da ovi medicinski aparati stoje u skladištima već mjesecima i da nisu na raspolaganju zdravstvenim ustanovama” – istakao je Kadribegović.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu zbog nabavke ovih respiratora, a njom su obuhvaćeni federalni premijer Fadil Novalić, bivši direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više