Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Protest građana u Sarajevu: Traže ostavke Vijeća ministara i Vlade FBiH i uvođenje PCR testa za ulazak u BiH

Grupa građana i aktivista okupila se danas u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na protestima pod nazivom “Borba za život”, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti su organizovani simbolično na Dan grada Sarajeva, a okupljeni zahtijevaju hitne ostavke Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH kao i nabavku vakcina.

Jedan od zahtjeva je neopoziva ostavka Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, a novi saziv ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije COVID-19. Traži se i hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Rok za navedene zahtjeve je sedam dana, dakle do 13. aprila. Protesti će biti održani ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine i ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Jedna od organizatorica okupljanja Maja Gasal – Vražalica istakla je da okupljeni imaju tri zahtjeva, a to su ostava Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH kao i uvođenje obaveznog PCR testa za sve ulaske u BiH.

“Naše zahtjeve ćemo dostaviti na dva nadležna nivoa i dajemo im rok do 13. aprila da ga ispune. Ovo jeste borba za život”, poručila je Gasal-Vražalica.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Ostavke”, “Igrate se države – Game over!”, “Država nam je mjesto zločina”, “Borba za život” i “Svi na ulice, neka padnu ubice”.

Zbog održavanja protesta došlo je i do obustave saobraćaja u periodu od 11:30 do 14 sati u centru Sarajeva.

Iz KJKP GRAS su obavijestili korisnike da je u skladu s rješenjem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo zbog održavanja mirnih protesta odobrena privremena obustava saobraćaja u ulici Zmaja od Bosne (od raskrsnice s ulicama Vrbanja i Fra Anđela Zvizdovića do ulice Ložionička ) i u ulici Hamdije Čemerlića (na dijelu od raskrsnice s ulicom Zmaja od Bosne do raskrsnice s ulicom Put života).

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više