Fresh Press portal
Početna » Blog » Protestno pismo EU: Zovko nije protestovala kad je Austrija zabranila slavljenje fašista u Bleiburgu
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Protestno pismo EU: Zovko nije protestovala kad je Austrija zabranila slavljenje fašista u Bleiburgu

Zovko

Antifašisti, slobodni i nezavisni građani i građanke Bosne i Hercegovini uputili su otvoreno pismo zastupnicima Europskog parlamenta i Europskoj pučkoj stranci zbog zlonamjernih neistina Željane Zovko, građanke Bosne i Hercegovine, bivše ambasadorice Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Španiji i Italiji, trenutne zastupnice Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, piše Tačno.net.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Ovim putem se mi, slobodni/e i nezavisni/e građani/ke suverene, nezavisne i demokratske države Bosne i Hercegovine obraćamo Vama, uvaženim zastupnicima/ama Europskog parlamenta, članovima/icama Evropske pučke stranke, zbog zlonamjernih neistina gosp. Željane Zovko, građanke Bosne i Hercegovine, bivše ambasadorice Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Španiji i Italiji, trenutne zastupnice Republike Hrvatske u Europskom parlamentu.

Naime, zastupnica i zamjenica koordinatora Europske pučke strane za vanjske poslove, gospođa Zovko obratila se nadležnom povjereniku Evropske komisije tražeći službenu reakciju na “ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Puljiću”, koji je zbog održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu prošle subote bio “žrtva medijskih napada i ugrožavanja njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja”. Ovo je samo jedna u nizu neistina i neutemeljenih optužbi gosp. Zovko protiv Bosne i Hercegovine.

Ovoga puta gosp. Zovko protestira povodom dostojanstvenog, demokratskog protesta građana/ki Sarajeva održanog 16. 05. 2020. godine povodom slavljenja vojnih komandanata i vojnika fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koji su samo u Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata zvjerski ubili više od 10.000 nevinih Jevreja, Srba, Roma, Bošnjaka i Hrvata.

Gospođa Zovko nije protestirala i tražila intervenciju Evropske komisije 2019. godine kada su vlasti Austrije i biskupije Gurk – Klagenfurt odbili dati saglasnost na održavanje zakazane mise i slavljenje fašista u Bleiburgu 18. maja 2019. godine. Stav nadležnih državnih i crkvenih vlasti u Austriji obrazložen je činjenicom da je “misa dio događaja koji se koristi u političke svrhe i dio je političko – nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju historije”. U saopćenju Katoličke crkve se navodi da zakazana misa predstavlja “nedostatak distance prema fašističkim idejama”, što šteti ugledu Katoličke crkve.

Nažalost, misa koja je zabranjena u Austriji prošle godine ove je održana u Katedrali u Sarajevu, zahvaljujući odluci hrvatske fašističke organizacije “Počasni bleiburški vod” koja slavi Nezavisnu Državu Hrvatsku i ratne zločince koji se bili na njenom čelu. Posebno je zabrinjavajuće što je pokroviteljstvo nad slavljenjem fašističke tvorevine i njenih najokrutnijih ratnih zločinaca i ove godine pružio Sabor Republike Hrvatske.

Poštovane zastupnice i zastupnici Evropskog parlamenta, članovi/ce Evropske pučke stranke, obraćamo Vam se u uvjerenju da podršci fašizmu iz najcrnjeg perioda evropske historije koju propagira zastupnica Zovko nema mjesta u Evropskom parlamentu. Uvjeravamo Vas da građani/ke Bosne i Hercegovine čvrsto ostaju na putu izgradnje demokratske, multietničke i multireligijske Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana koji žele biti dijelom demokratske, ujedinjene Evrope utemeljene na pobjedi protiv fašizma.

Antifašisti/kinje, slobodni/e i nezavisni/e građani i građanke Bosne i Hercegovine:

Maja Gasal-Vražalica, Dino Mustafić, Jasmila Žbanić, Senad Pećanin, Bakir Nakaš, Štefica Galić, Mehmed Halilović, Ozren Kebo, Dragan Bursać, Esad Bajtal, Slavo Kukić, Žarko Papić, Nijaz Skenderagić, Senada Kreso, Sanja Lazar, Amila Ramović, Emina Abrahamsdotter, Raif Dizdarević, Ferida Duraković, Zvonimir Nikolić, Samir Beharić, Srđan Puhalo, Tanja Dimitirijević Ros, Stjepan Ros, Dino Abazović, Boro Kontić i Sead Turčalo, Nerzuk Ćurak

Povezani članci

Željana budna sanja – Čovićeva zastupnica istrajava na krivom podatku da u BiH živi milion Hrvata

E.H

Zovko: Sada jasnije vidimo budućnost Ujedinjene Kraljevine

E.H

Zovko: “Šta je s BiH, koja je najkrhkija država u cijeloj regiji?

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više