Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Prva džuma nakon napada na Novom Zelandu: Ezan u prijenosu uživo i hidžab kao znak podrške

Širom Novog Zelanda održani su programi prisjećanja i odavanja počasti žrtvama terorističkog napada u džamijama Alnoor i Linwood, piše “Anadolu Agency”.

Nakon što je putem javnih emitera emitovan ezan za džumu-namaz, širom zemlje je održan dvominutno odavanje počasti ubijenim.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern prisustvovala je klanjanju džuma-namaza u parku Hagley u Christchurchu.

Novine – Radiosarajevo.ba

Premijerka Ardern je u kratkom obraćanju prije džuma-namaza citirala hadis poslanika Muhammeda a.s. u kojem je poručila da su svi vjernici kao jedno tijelo.

Poslanik Muhammed je rekao: ‘Vjernici jedni drugima ukazuju poštovanje, samilost i simpatije i oni su kao jedno tijelo. Ako jedan dio tijela boluje i drugi dijelovi mu se pridruže u bolu’. Novi Zeland je s vama. U žalosti mi smo jedno“, poručila je Ardern.

“Srca su nam slomljena ali nismo poraženi”

Alabi Lateef Zirullah, imam džamije Linwood, je proučio ezan, a hutbu je održao imam džamije Alnoor Gamal Fouda zahvalivši premijerki i Vladi Novog Zelanda te svim građanima na podršci.

Naglasivši da terorizam nema boju, vjeru ni naciju, on je rekao da se nakon terorističkog napada pokazalo da je Novi Zeland nepobjediv.

Svijet kod nas može vidjeti primjer ljubavi i jedinstva. Srce nam je slomljeno, ali poraženi nismo“, rekao je on.

Žene nosile marame u znak podrške

Mnoge žene na Novom Zelandu odazvale su se pozivu premijerke Ardern i u znak solidarnosti s muslimanima danas su nosile marame.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više