Fresh Press portal
BIH Vijesti

Prvi pendrek Milorada Dodika bunca: Demantuje ga izvještaj SAD-a

Lukač

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske jedino u BiH ima koncept borbe protiv terorizma i na takav način drži situaciju pod kontrolom”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Tvrdnje Dragana Lukača demantuju navodi iz posljednjeg izvještaja State Departmenta. U Izvještaju o borbi protiv terorizma za 2019. godinu navodi se da je Bosna i Hercegovina, a ne entitet Republika Srpska, ostala kooperativni partner u borbi protiv terorizma i da je nastavila povećavati svoje kapacitete u 2019. godini.

Jedina policijska agencija koju je State Department spomenuo u svom izvještaju jeste Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja je u ovom kontekstu spomenuta kao “i dalje vodeća jedinica za provođenje zakona”.

Od ranije je poznato da administracija SAD-a jako dobro sarađuje i s Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova. Predstavnici Ambasade SAD-a u BiH otvoreno su izražavali zadovoljstvo saradnjom s FMUP-om kada je riječ o borbi protiv terorizma., piše “PRESS“.

Kako se Bosna i Hercegovina nosi s ovim problemom i koliko Dragan Lukač obmanjuje javnost dovoljno govori i to da je State Department konstatovao kako da u BiH tokom 2019. nije bilo terorističkih napada i da nije bilo pokušaja odlazaka na strana ratišta bh. državljana tokom prošle godine.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a na ATV-u je terorizam spominjao u kontekstu paradžemata zaboravljajući se osvrnuti na teroriste koji su iz BiH otišla na ratište u Ukrajinu, odnosno pripadnike srpskog naroda.

Lukač se izgleda ne vodi time da je terorista-terorista bez obzira na etničko porijeklo ili vjersku pripadnost. Upravo je State Department, pored državljana BiH koji su otišlo na strana ratišta u Irak i Siriji, spomenuo i državljane BiH koji su otišli ratovati u Ukrajinu.

Pohvalno je ukoliko MUP RS-a, isto kao i druge policijske agencije u BiH, ima koncept borbe protiv terorizma, a još pohvalnije bi bilo kada bi imao koncept borbe protiv kriminala i korupcije, posebno na nivou visoke politike, ali i koncept brzog rješavanja predmeta poput predmeta “David Dragičević”.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više