Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Rade Šimić je volio svoju domovinu BiH, ostaje upamćen kao oficir, putopisac i avanturista

Oružane snage BiH danas se opraštaju od svog vjernog pripadnika Radeta Šimića koji je poginuo u lavini koja se jutros pokrenula na Prenju. Šimić će među svojim kolegama ostati upamćen kao oficir, putopisac i avanturista.

U videosnimku koje su Oružane snage BiH objavile prije četiri godine Šimić je upravo tako i predstavljen, kao oficir koji je živio svoju avanturu između vojske i putovanja.

Rade Šimić je radio kao kontrolor i časnik za materijalno-finansijske poslove u Oružanim snagama BiH. U Tuzli je završio Ekonomski fakultet s najboljim prosjekom, a kako je kazao, prilika da bude u Oružanim snagama pomogla mu je u namjeri da ostane živjeti u BiH.

“Volim svoju domovinu, raznolikost prirode i pristupačnost ljudi na ovim prostorima. Drago mi je što sam bitna karika u sistemu Oružanih snaga BiH i tu vidim prostor za lični rast i napredak.”, govorio je Šimić u video OSBiH.

Rade je tokom jednogodišnje vojne obuke uspio napisati i knjigu o putovanjima po dijelovima Južne Amerike.

“Imao sam čast da prisustvujem nogometnoj utakmici između BiH i Argentine na čuvenom stadionu Marakana u Rio de Janeiru. Odatle, pa kroz zemlje Južne Amerike, teklo je moje putovanje. Svi ti trenuci, slike i zapisi s putovanja bili su po strani do trenutka moje vojne obuke. Tu sam imao vremena da poslije dnevnih aktivnosti sjednem i sam sa sobom razlučim i finaliziram svoju knjigu”, kazao je Šimić.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više