Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Radnici BH Intrala protestuju ispred fabrike: Dosta nam je obećanja

Pedesetak radnica i radnika kompanije BH Intral (bivša Fabrika obuće Aida) okupilo se jutros u krugu fabrike tražeći da im se isplati avgustovska plata, te da im se uveže radni staž. Postrojenja su zatvorena 1. septembra, od kada su radnici na godišnjem.

Poslali su nas na godišnji 1. septembra i obećali su nam isplatiti plate do 25. septembra, ali od tog dana nam svakodnevno govore bit će sutra. Obećali su i da će nas vratiti na posao sredinom oktobra, pa ćemo vidjeti“, kazala nam je Azra Haračić, radnica BH Intrala.

Podsjećamo, BH Intral je zbog smanjenja obima proizvodnje uzrokovanog smanjenom potražnjom sa svjetskih tržišta, još za vrijeme godišnjih odmora najavio otpuštanje radnika. Svi radnici su prvo upućeni na godišnji odmor, a nakon toga i na evidenciju na zavod za zapošljavanje.

Dogovorene isporuke u BH Intralu, koji ima više od 300 zaposlenika, su zbog pandemije bile obustavljene i vlasnici iz Slovenije su donijeli odluku o privremenom zatvaranju. Posljednje isporuke su izvršene prije nekoliko dana, a većina uprave su dali otkaz. Otpuštanje radnika rađeno je sukcesivno, međutim, avgustovske plate još uvijek niko nije dobio prenosi Oslobođenje.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više