Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Rasipništvo ili marketing: Beograd zasjao u novogodišnjem ruhu (FOTO)

Glavne ulice i trgovi glavnog grada Srbije od kraja oktobra uljepšavani su novogodišnjom ukrasnom rasvjetom, koja je u potpunosti postavljena početkom novembra. Rasvjeta je postavljena na skoro 51 lokaciji, što je duplo više nego ranijih godina, a sva oprema, unikatna rasvjetna tijela, kao i svjetleće kule, koje u Evropi još imaju u Beču i Atini, nova je i štedljiva

Prema riječima gradonačelnika Siniše Malog, Beograd će 2016. godinu ispratiti „kao najosvetljeniji grad u ovom dijelu Evrope“, a novogodišnje osvjetlenje koje to omogućava, u trajanju od 90 dana, košta oko dva miliona dinara (16.224 eura).

Prelep je grad, ove godine je ukrašen baš prelepo. Ovo je sada sve novo, fale nam još jelke i sneg“, rekao je u anketi koju je uradila ekipa Anadolu Agency pedesetogodišnji Beograđanin Jovica Stanojević.

Zahvaljujući ukrasnoj novogodišnjoj rasvjeti, na ulicama se među žiteljima Beograda i njegovih gostiju, praznična euforija i atmosfera, ove godine mogu osjetiti ranije nego što je to bio slučaj do sada, a prema većini anketiranih građana, to pruža mogućnost dužeg uživanja u svim čarima koje period oko Nove godine nosi sa sobom.

Jako lijepo su ukrasili, baš su se potrudili i baš mi se sviđa. Mislim da je u poslednjih par godina do sada najbolje okićeno. Nema veze što je toliko ranije okićen, duže ćemo uživati u čarima ove lepote. Daje neku dodatnu čar gradu“, rekla je osamnaestogodišnja Katarina.

Novogodišnjim ukrasima i čarima najviše se raduju najmlađi, a Marija Gligorijević (45) iz Čačka, koju smo zatekli u šetnji Knez Mihailovom ulicom sa njenih troje djece, istakla je da joj se mnogo sviđa i da je lijepo ukrašeno i dodala: „Svi smo srećni i veseli, jer su novi ukrasi stigli. Kao da je Nova godina sutra.

Gligorijević je kazala da je zadovoljna što je ove godine prestonica Srbije okićena mnogo prije samih praznika: „I u Beču je dva meseca ranije, svi se raduju i idu u Beč, ali sada ne moramo da idemo tamo.“

Međutim, ima i onih Beograđana koji iskazuju nezadovoljstvo zbog trošenja gradskog novca na kićenje grada dva mjeseca prije Nove godine.

Mnogo mi se sviđa, jedino što mnogo košta. Trebalo je ovo jedno 20, dvadesetpet dana pre, a ne dva meseca pre Nove godine. To vam je kao kada palite svetlo preko dana. Lepo je svetlo i preko dana, ali košta, a mislim da treba malo štedeti. U ovim vremenima nije neophodno da se dva meseca unapred ukrasi Beograd“, rekao je pedesetosmogodišnji Goran Milošević.

Ukrasna rasvjeta postavljena je u centru grada, na Trgu Republike, Trgu Nikole Pašića, na zgradi Narodne skupštine Srbije. Okićena je i Skupština grada Beograda te Brankov most bojama zastave Srbije, kao i drugi mostovi koji povezuju Stari sa Novim Beogradom. Ukrašene su i ulica Kralja Milana, koja vodi od centra do Trga Slavija i Hrama svetog Save, čija je okolina također ukrašena, a ove godine novost je to što je Bulevar Kralja Aleksandra okićen cijelom dužinom.

Najveća atrakcija je velika osvjetljena kutija za poklon sa mašnom na vrhu, kroz koju se može proći i u kojoj se većina prolaznika fotografiše.

Sviđa mi se ova kućica, ne znam čemu služi, ali mi se sviđa“, rekla je Milanka Plesković, šesdesetogodišnja Beograđanka.


 

 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više