Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ratni brodovi SAD ne mogu u Hong Kong: Kina nije dala dozvolu

Kina je odbila zahtjev dva ratna broda američke mornarice da posjete Hong Kong narednih sedmica, izjavili su američki zvaničnici koji su željeli ostati anonimni.

Kako tvrde, brod “Green Bay” zatražio je dozvolu da krajem avgusta posjeti Hong Kong, dok je krstarica “Lake Erie” zatražila odobrenje za posjetu u septembru.

Jedan od kineskih zvaničnika izjavio je da konkretan razlog za odbijanje nije naveden, ali da takav potez nije bez presedana.

Sličan zahtjev Kina je odbila i u septembru 2018. godine, pišu agencije.

Inače, bivša britanska kolonija Hong Kong proživljava svoju najtežu političku krizu od kada se 1997. vratila pod kinesku upravu. Jučer se, podsjetimo, policija sukobila s demonstrantima koji su blokirali terminal na aerodromu.

Demonstracije su počele početkom juna odbijanjem zakona o izručenjima Kini, a zahtjevi su sada prošireni i na borbu zbog ograničenja slobode i uplitanje Pekinga u unutrašnje poslove Hong Konga.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više