Fresh Press portal
Region

Burazer: Raste agresivni nacionalizam u Srbiji

Šef Kancelarije Vijeća Evrope u Beogradu Tobias Flessenkemper kazao je povodom 70. godišnjice Vijeća Evrope da su oživljavanje rasizma, ksenofobije i antisemitizma, stvaranje atmosfere netolerancije, primjetno nasilje protiv migranata i propratni ponižavajući tretman alarmantni.

On je u Beogradu na konferenciji “Borba protiv netolerancije i promocija jednakosti” naveo da je podjednako alarmantan porast agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, koji predstavljaju nove forme ispoljavanja ksenofobije.

Nikola Burazer, izvršni urednik European Western Balkans kazao je za Vijesti.ba kako je govor mržnje u srbijanskim medijima sve izraženiji, što za posljedicu ima i porast nacionalizma i nasilja.

“Govor mržnje je sve prisutniji u medijima u Srbiji i neizbježno je da to mora uticati i na povećanje agresivnog nacionalizma, netrpeljivosti i nasilja u društvu”, kaže Burazer.

On dodaje kako je na državi Srbiji velika odgovornost.

“Država po tom pitanju mora nešto da preduzme pod hitno, jer će u suprotnom naredne generacije biti sve radikalnije”, smatra on.

Naš sagovornik ističe da je situacija i u drugim zemljama slična, ali da u Srbiji odgovornost za to snosi država.

“Slična situacija postoji i u drugim zemljama kada je u pitanju porast netolerancije, ali je situacija sa ratnohuškačkim medijima u Srbiji dosta specifičan slučaj, za koji je odgovorna sama država”, zaključio je Nikola Burazer.

H.LJ.

(Vijesti.ba)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više