Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Hrvatska: Državljani EU mogu ulaziti s jednom primljenom dozom cjepiva

Novom odlukom hrvatskih vlasti državljani Evropske unije (EU) od danas će moći ulaziti u Hrvatsku i s jednom primljenom dozom cjepiva ukoliko je doza primljena prije više od 22 dana.

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza danas su izmijenjene mjere prelaska granice za državljane zemalja EU-a, odnosno država i regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, naveli su iz Ministarstva turizma i sporta Hrvatske.

“Hrvatska je kontinuirano provodila različite epidemiološke mjere i pripreme za ovogodišnju ljetnu sezonu i ostatak turističke godine te smo sada u prilici postepeno ubrzavati protok turističkog prometa. Turističko tržište EU-a iznimno je važno, jer je riječ o zemljama koje čine više od 80 posto stranog turističkog prometa u Hrvatskoj. Uz sve korake koje smo poduzeli od početka godine, projekt ‘Safe stay in Croatia’, postavljanje dodatnih punktova za testiranje turista, sufinanciranje testova kao i cijepljenje turističkih djelatnika koje je u tijeku, stvoreni su uvjeti kojima jačamo našu prepoznatljivost sigurne destinacije te se generira sve veća potražnja. U narednim danima nastavit ćemo intenzivno komunicirati s brojnim zemljama oko procedura prelaska granica kako bi se turistički tokovi mogli odvijati što kvalitetnije te kako bi naši gosti mogli što prije početi uživati u Hrvatskoj”, istakla je hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom odluke Stožera civilne zaštite.

Prema podacima iz sustava eVisitor, turistički promet koji se ostvaruje s područja zemalja EU-a i država članica schengenskog prostora činio je oko 80 posto turističkog prometa stranih državljana u pretpandemijsko vrijeme, dok je prethodne godine dosegao čak i 90 posto ukupnog prometa stranih državljana.

“Tijekom posljednjih deset dana turistički promet kontinuirano raste te je tako pred protekli vikend prvi put premašen broj od 100.000 turista u jednom danu pri čemu su trenutno najbrojniji gosti u Hrvatskoj iz Njemačke (55.000), Austrije (8.500), Poljske (8.000) i Slovenije (6.000)”, kažu iz ministarstva.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više