Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Hrvatska ombudsmanka za djecu: Učite strane jezike i bježite

Hrvatska zaštitnica prava djeteta Ivana Milas Klarić poručila je danas mladima da uče strane jezike i “bježe glavom bez obzira”.

“Učite strane jezike i bežite glavom bez obzira – to bi bila najčasnija, najiskrenija poruka za mlade generacije”, rekla je ombudsmanka za djecu na saborskom Odboru za porodicu, mlade i sport podnoseći izvještaj o radu za prošlu godinu.

Milas Klarić je na odlasku s te funkcije, jer se nije javila na novi konkurs za izbor na mjesto ombudsmana za djecu koji je raspisan po novom zakonu o zaštitniku prava djeteta.

Ona je optužila Vladu desnog centra da je uništila nezavisnost institucije zaštitnika i dodala da u ombudsmanskim krugovima vrijedi pravilo da je neko, ako ga vlast smijeni, dobro radio svoj posao.

Milas Klarić je rekla i da je sadržaj izvještaja o radu od 2003. sličan, da se po njemu u pravilu ne napravi ništa “osim što poneka struktura odluči da napravi presedan, uništi nezavisnost instituciju, diskriminiše djecu i pogorša im položaj”.

Opozicija je više puta kritikovala odluku vlade da donese novi zakon i to da bi, kako su rekli, smijenili zaštitinicu prava djeteta, koja je na tu fuknciju izabrana u mandatu lijeve koalicije, prije više od tri godine.

Mandat zaštitnika traje osam godina, a novi zakon o ombudsmanu za djecu donijet je ljetos pošto ga je Ustavni sud u starom sastavu ocijenio neustavnim, jer je donijet običnom, a ne većinom svih poslanika.

Izvor: ba.n1info.com

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više