Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Korigiranje granica na Kosovu put za nove agresije i opasnost za BIH

Zagrebački politički analitičar Davor Gjenero za Vijesti.ba prokomentarisao je mogućnost otvaranja Pandorine kutije na Kosovu, te šta bi promjene granica na Balkanu konkretno značile u slučaju Bosne i Hercegovine.
Gjenero napominje kako je nepromjenjivost granica bila jedna od čvrstih tačaka međunarodnog poretka.

– U vrijeme kad je Miloševićev režim držao pod okupacijom trećinu hrvatske teritorije, ili više od polovine bosanskohercegovačke, žrtvama agresije to je načelo bilo svojevrsno olakšanje – poručuje Gjenero na početku razgovora.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je s mnogo skrupula prema načelu nepromjenjivosti granica i pravu na zaštitu suvereniteta donosila odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, upravo zato da ne bi pogazila načela međunarodnog poretka.

– Na zahtjev Srbije da raspravi o (ne)legalnosti Deklaracije o nezavisnosti Kosova, UN-ov je Međunarodni sud u Haagu procijenio da načelo zaštite ljudskih prava ima prednost pred načelom zaštite suvereniteta, i da je samostalnost Kosova proglašena kako bi se spriječili najteži oblici kršenja ljudskih prava stanovnika Kosova, koje je Miloševićev režim kontinuirano provodio, a naročito flagrantno 1999. godine – dodaje Gjenero.

Našem sagovorniku teško je procijeniti šta znači “korigiranje granica” o kojem se sada raspravlja.

– Za Kosovo to može biti prijeki put dode facto priznanja njegove državnosti od strane Srbije, ali može biti i put u otvaranje prostora novim agresijama, kakva je bila ona Rusije na Krim – konstatuje Gjenero.

Poručuje da predstavnici međunarodne zajednice tvrde kako BiH nije na dnevnom redu, da se raspravlja samo o razgraničenju na Kosovu, ali ako bi se pogazili temeljni principi međunarodnog prava, to bi mogao biti uvod u seriju ozbiljnih potresa.

– Doduše, jasno je da Sarajevo nikad ne bi pristalo na “dogovor” o “razgraničenju” kakvo želi Milorad Dodik, ali održivost BiH napuštanjem načela nepovredivosti granica došla bi u pitanje. Najgore od svega je da, unatoč dobrom startu još s Washingtonskim ugovorom, Hrvati i Bošnjaci unutar FBiH do danas nisu uredili svoje odnose, a način na koji se ponaša predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda Dragan Čović dodatno ugrožava stabilnost i održivost BiH – upozorava Gjenero.

Smatra i da bi Hrvati i Bošnjaci morali u najkraćem mogućem roku konsolidirati svoje odnose.

– Hrvati bi se morali odreći ideje trećeg entiteta, a Bošnjaci bilo kakvog koncepta unitarnog uređenja FBiH i BiH. Međunarodna zajednica mora ustrajati na nepriznavanju rezultata etničkog čišćenja, i pod tim uvjetima održivost BiH ne bi smjela biti upitna – tvrdi Gjenero.

Najavu koalicije Milorada Dodika i Dragana Čovića ocjenjuje najgorom viješću za BiH, ali se nada da do nje ipak neće doći.

– Hrvatska je konačno i službeno, iz usta svog premijera, rekla da se protivi bilo kakvoj promjeni granica, i taj stav premijer Andrej Plenković izrekao je pred njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Hrvatska će morati obaviti svoj dio posla kad je riječ o “discipliniranju” Čovića i njegovih sljedbenika – zaključuje Gjenero u razgovoru za Vijesti.ba.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više