Fresh Press portal
Region

Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija

Crnogorski pokret predao je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog, kako navode, povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U krivičnoj prijavi se navodi da je mitropolit Amfilohije u intervjuu dnevnim novinama “Vijesti” kazao da onaj koji nije kršten nema straha Božjega, ni stida pred ljudima, te da je “Crnogorsku crkvu” nazvao sektom koja se rodila iz zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi, navodi Radio-televizija Crne Gore.

“‘Crnogorsku crkvu’ stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu ‘Pravoslavnu crkvu Hrvatsku’. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca — prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovde ‘Crnogorsku crkvu'”, kazao je, između ostalog Amfilohije.

U Crnogorskom pokretu (CP) smatraju da je tom izjavom počinio krivično djelo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

“Jer je povezujući ‘Crnogorsku pravoslavnu crkvu’ indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svjetskoga rata, namjerno narušio ugled ‘Crnogorske pravoslavne crkve’ i nacionalnog imena Crnogorac. To je učinio tako da njihov pomen asocira na zlo, zločin i zločinačke organizacije koje su u toku Drugoga svjetskoga rata vršile uništenje cijelih naroda, s ciljem da bi Crnogorce i Crnogorsku pravoslavnu crkvu kompromitovao u zemlji i inostranstvu“, navode iz CP.

Dodaju da je “istovremeno nekrštene građane je izložio poruzi, zato što kao ateisti ili muslimani nisu kršteni, da bi raspirio vjersku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija”.

“Ovakvim porukama šalje mračnu poruku, sije strah i paniku i nemušto poziva na progon Crnogoraca, ‘Crnogorske pravoslavne crkve’, ateista, Muslimana i Bošnjaka i uništenje Crne Gore”, ističu iz CP.

Ocjenjuju da je mitropolit Amfilohije na direktan način podstiče mržnju između pripadnika pravoslavne vjeroispovesti koji pripadaju dvjema crkvama, Crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i između njih kao hrišćana i građana islamske vjeroispovesti i ateista.

IZVOR: Vijesti.ba

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više