Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Mađarska ukinula blokadu hrvatskom ulasku u OECD

Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je u Zagrebu potvrdio da je Mađarska prije mjesec dana ukinula blokadu za hrvatski ulazak u Organizaciju za europsku suradnju i razvoj (OECD).

Mađarska je proteklih godinu dana blokirala ulazak Hrvatske u OECD tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke UN-ova arbitražnog suda (UNCITRAL) koji je ustvrdio da nema dovoljno dokaza da su ugovori sklopljeni 2009. s MOL-om godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti.

Plenković je novinarima tijekom obilaska Interlibera kazao da se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zadnji put sastao i razgovarao prije desetak dana.

“Mađarski premijer će doći na sastanak premijera Srednjoeuropske inicijative, kojeg organiziram 3. i 4. prosinca, kad zaokružujem naše jednogodišnje predsjedanje ovom inicijativom. U svakom slučaju želim da unaprijedimo odnose s Mađarskom, to je nama važna susjedna zemlja i mislim da bez obzira na niz otvorenih pitanja uvijek moramo nalaziti teme koje nas povezuju”, kazao je Plenković.

On je dodao da je INA-Mol jedina tema koja je zakomplicirala odnose Hrvatske i Mađarske što traje više od deset godina i o kojoj se vode razgovori na “više kanala”, od pravosudnih i arbitražnih pa do političkih razgovora.

“Mi imamo našu strategiju i cilj i na tome radimo”, kazao je Plenković, govoreći o problemima INA – MOL, javila je Hina.

Slovenija još uvijek blokira ulazak Hrvatske u OECD zbog odbijanja arbitražne presude o granici, što je jedina prepreka ulasku RH u klub najrazvijenih zemalja svijeta.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više