Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Mlaka kod Jasenovca: Komemoracija Srpskog nacionalnog vijeća

U selu Mlaka kod Jasenovca povodom obilježavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša održava se liturgija kojoj prisustvuju ministar srpske Vlade Aleksandar Vulin, Ognjen Kraus, Milorad Pupovac.

Uoči obreda u Mlaku je došao i ministar Zlatko Hasanbegović. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski SPC-a Porfirije koji predvodi liturgiju, kazao je kako je ‘svaka relativizacija zla koje se ovdje desilo veći grijeh od onoga koji su počinili zločinci’.

Na liturgiji su i predstavnici Srpskog narodnog vijeća sa svojim organizacijama, kao i predstavnici Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske i udruženja antifašista. Danas se, podsjetimo, održava i državna komemoracija u povodu 71. godišnjice proboja iz koncentracionog logora Jasenovac.

Takođe, Antifašistička liga danas u 17 sati održat će skup u Zagrebu ‘Jasenovac na Trgu žrtava fažizma’ kao izraz sjećanja na sve jasenovačke žrtve ustaškog režima i zabrinutosti zbog aktualnog revizionizma kojeg toleriše i podupire aktealna hrvatska vlast. Komemoracija u organizaciji Koordinacije jevrejskih opština u Jasenovcu je održana 15. aprila, bio je i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. ”Ovdje sam zato što trebam biti sa zajednicama naroda žrtava ovog koncentracijskog logora smrti. Treba bit. Tako da da smo od prvog dana se odluičili da budemo s našom braćom u stradanju, Židovima i antifašistima i sa svima drugima koji su ovdje stradavali.

Što se tiče komemoracije srpskim žrtvama to će biti 22. travnja ujutro u lokanoj crkvi u Malki i gdje će SPC održati liturgiju pobijenima u logoru. Tada će se Židovi i antifašisti naći s nama kao i 24. travnja kada antifašisti organiziraju komemoraciju pod cijetom”, rekao je tada Pupovac.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više