Fresh Press portal
Region TOP VIJESTI

Najnovije istraživanje: Hrvatska je najkorumpiranija zemlja Istočne Europe

Hrvatska – članica NATO-a i EU-a svrstana je u najkorumpiraniju zemlju u istočnoj Europi – Rusija Vladimira Putina je na drugom mjestu.

 

Istraživanje otkriva milijarde nezakonitih odljeva novca putem kriminala, korupcije i utaje poreza te njihov nepovoljni utjecaj na BDP, donosi Medium, a prenosi Poslovni dnevnik.

 

Dok su se najviši pravosudni dužnosnici zapadnog svijeta i vodstvo fokusirali na divljajuću korupciju u Rusiji, balkanska zemlja Hrvatska, članica Europske unije i NATO-a ima sumnjivu čast biti svrstana u najkorumpiraniju istočnoeuropsku državu.

 

Na temelju izvještaja predstavljenih od strane Global Financial Integrity-ja, Međunarodnog samita lidera, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke – nezakoniti financijski odljevi Hrvatske putem kriminala, korupcije i utaje poreza iznosili su više od 35,6 milijardi USD u razdoblju od 2005. do 2014. godine, što je iznosilo 73% BDP za 2015. godinu Tijekom istog razdoblja, nezakoniti financijski odljev Rusije u postotku BDP-a iznosi 57%.

 

Burna korupcija

 

Ivo Sanader najviši je visoki dužnosnik kojem se sudi za korupciju u Hrvatskoj i osuđen je na zatvorsku kaznu zbog drugih zločina povezanih s korupcijom.

 

Međutim, ostatak HDZ-ovih i SDP-ovih političara s neobjašnjivim bogatstvom nisu procesuirani od strane tužiteljstva i nije ih osudio ‘štetni pravosudni sustav’.

 

Gradonačelnici, uključujući zagrebačkog Milana Bandića i Rijeke Vojka Obersnela i ostale visoke dužnosnike upletene u optužbe o korupciji, nisu kažnjeni do sada.

 

Od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine dvije glavne političke stranke Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Socijaldemokratska stranka (SDP) rotirale su na vlasti, hrabro blokirajući temeljne pravosudne reforme i lažirajući napredak i druga izvješća zapadnim i EU institucijama praćenje balkanske nacije, stoji u izvještaju.

 

Hrvatski sudski sustav

 

1. Preko 600.000 sudskih slučajeva ima nacija od 4 milijuna stanovnika, od kojih su neki zaglavili u sustavu više od deset godina.

 

2. U pravosudnom poretku EU iz 2019. objavljenom 20. svibnja 2019. godine prikazana je Hrvatska – s najvećim brojem sudaca u cijeloj Europskoj uniji na 100 000 stanovnika, ali s najgorim rezultatima kada je u pitanju stjecanje povjerenja javnosti, potvrđivanje integriteta i neovisnost sudova i zalaganje za vladavinu zakona.

 

3. Loše financirano Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i USKOK ograničavaju djelovanje i olakšavaju politički utjecaj.

 

U pravosudnom poretku EU-a za 2019. Hrvatska je postigla najgore rezultate u Europskoj uniji, a javnost je izrazila zabrinutost zbog nedostatka neovisnosti u pravosuđu:

 

1. Status i položaj sudaca ne jamče u dovoljnoj mjeri njihovu neovisnost.

2. Smetanje ili pritisak gospodarskih ili drugih specifičnih interesa.

3. Smetanje ili pritisak vlade i političara.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Povezani članci

Hrvatska: Pada snijeg kao usred januara, sve se zabijelilo

E.H

Francuski “Le Monde” ogorčen na Hrvatsku: U Sarajevu su odali počast ustašama

E.H

Hrvatska policija sprejem crta križeve po glavama migranata

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više