Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Neustavan predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore ocijenio je neustavnim Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je podnijela crnogorska Vlada.

“Pravna služba, koja je zadužena za usklađivanje i obradu zakona u proceduri, okarakterisala je predloženi zakon kao neustavan”, objavio je portal IN4S.

U mišljenju se navodi da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, a pojedine odredbe nisu karakteristične za važeći pravni sistem.

“Način na koji je izrađen, odnosno na koji su formulisane pojedine odredbe, odstupa od principa pozitivne zakonodavne prakse koji su definisani i pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa, koji se primjenjuju prilikom izrade zakona: jasnoća, sažetost, preciznost i razumljivost norme, međusobna povezanost i usklađenost normi u okviru prijedloga zakona”, ističe se u mišljenju.

Dodaje se da u ustavnopravnom poretku Crne Gore pravo svojine može biti oduzimano samo uz pretpostavke propisane članom 58 stav dva Ustava, a ustavna zaštita prava svojine podrazumijeva obavezu države da pravo svojine štiti, odnosno da ga ne povređuje.

U skladu sa tim, zakonodavac ne može da ugrozi pravo svojine kao takvo, posredno ili neposredno.

“Prethodno navedene neusklađenosti sa Ustavom potrebno je sagledati i u kontekstu ustavnog načela odvojenosti države od vjerskih zajednica /član 14 Ustava/”, dodaje se u mišljenju.

Navodi se i da bi, imajući u vidu i član 64 Prijedloga zakona, u eventualnoj primjeni zakona vjerske zajednice koristile objekte koji su u državnoj svojini, ili bi državni organi odlučivali o korišćenju ili nekorišćenju vjerskih objekata i zemljišta, što je suprotno ustavnom načelu odvojenosti države i vjerskih zajednica kao i principu ravnopravnosti vjerskih zajednica.

Iz SPC navode da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i taj akt će se odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

Vlada Crne Gore uputila je Prijedlog zakon parlamentu 6. decembra.

(Vijesti.ba / NN)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više