Fresh Press portal
Region

Njemačka traži njegovatelje na Kosovu

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) boravio je u ponedjeljak na Kosovu gdje je pokušao privući njegovatelje za bolnice i staračke domove u Njemačkoj a tom prilikom je potpisan i dokument o pojačanoj saradnji na području zdravstvenih sistema.

„U Njemačkoj su nam potrebni dobro obrazovani stručnjaci i iz inozemstva a mi istodobno možemo Kosovu pomoći u izgradnji sustava zdravstvenog osiguranja“, poručio je njemački ministar zdravstva preko Twittera.

On je ocijenio kako „obje strane“ mogu profitirati od ove suradnje.

Potpisani ugovor o suradnji na području zdravstva bi trebao ubrzati iseljavanje njegovatelja s Kosova u njemački zdravstveni sustav. Istodobno bi trebala biti pojačana suradnja na području kvalifikacije, zdravstvenog osiguranja, zdravstvenog menadžmenta i priznavanja kvalifikacija u inozemstvu.

Sporazum s Kosovom bi trebao, kako je naglasio Spahn, poslužiti kao model za slične ugovore s ostalim državama.

Spahn je naglasio kako cilj sporazuma nije „Kosovu oteti stručnjake iz područja skrbi“.

„Na Kosovu ima mnogo mladih nezaposlenih. Radi se o tome da surađujemo sa zemljama koje školuju previše stručnjaka u ovom području a to je upravo slučaj na Kosovu“, rekao je njemački ministar, prenosi Hina.

Povjerenik Savezne vlade za pitanja vezana uz sektor skrbi za starije, bolesne i nemoćne Andreas Westerfellhaus kritizirao je za javni servis ZDF činjenicu da se za radnu vizu u diplomatskom predstavništvu Njemačke na Kosovu čeka i više od godinu dana.

On je zatražio da se postupak izdavanja viza iz konzulata u Prištini prebaci u Njemačku kako bi se ubrzao taj proces.

Njemačka vlada je najavila nekoliko mjera kojima bi smanjila napetu situaciju na području skrbi – pored pojačanog useljavanja predviđen je i porast plaća u ovom sektoru.

Prema statistikama u Njemačkoj je trenutno 3,4 milijuna građana ovisno o tuđoj njezi s tim da ubrzano starenje stanovništva pridonosi rastu ove brojke.

Podaci Saveznog ureda za zapošljavanje pokazuju da poslodavci u prosjeku čekaju gotovo 200 dana prije nego što pronađu odgovarajućeg stručnjaka za upražnjeno mjesto u sektoru njege.

(Vijesti.ba / FENA)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Kosovo im zadaje težak udarac: Srbija dnevno gubi više od milion eura zbog taksi

E.H

Njemačka isplaćuje milijarde eura odštete za postepeno ukidanje termoelektrana

E.H

Njemačka: Aktivisti za klimu tuže vlasti zbog nedostatka djelovanja

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više