Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Objavljene snimke spašavanja: Migranti zalutali u minsko polje, jedan poginuo

Jučer su u šumi pronađeni povrijeđeni migranti te jedan mrtav muškarac

Hrvatska policija je objavila detalje akcije u kojoj je spašeno 10 migranata koji su se nalazili u šumi između naselja Modruš i Lička Jesenica.

Podsjetimo, jučer su kod Saborskog u šumi pronađeni povrijeđeni migranti te jedan mrtav muškarac.

Pripadnici ATJ Lučko helikopterom su detaljno pretraživali područje te pronašli i spasili ostale iz grupe koja je prešla granicu te ušla u minski sumnjivo područje. Mlađi muškarac stao je na nepoznatu eksplozivnu napravu i na mjestu poginuo, a drugi iz te skupine su povrijeđeni, objavila je hrvatska policija na zvaničnoj stranici.

“Nakon zaprimljene dojave policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog povrijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru. Tokom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe. S obzirom da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera, na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području te da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima”, saopćila je danas policija.

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje.

Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć.

“U ovom trenutku šest osoba izrazilo je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti”, kažu iz policije.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više