Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

PAKLENI PLAN EU: Evo zašto se hitno otvara poglavlje 31

Poslije dogovora o nabavci vojne opreme iz Rusije, iz Evropske unije podsjećaju Srbiju na obaveze. Plan da se hitno otvori poglavlje o spoljnoj politici da bi se Beograd ucjenjivao.

Nabavka šest “migova 29” ojačaće bez sumnje odbranu srpskog neba, ali u odnosima Beograda sa Evropskom unijom može da dođe do – naoblačenja. Naši diplomatski izvori iz Brisela navode, naime, da EU ne gleda blagonaklono na posao vijeka za našu avijaciju, jer se procjenjuje da će se na krilima ruskih aviona ojačati i politička linija Srbija – Rusija.

Iz sjedišta NATO alijanse su suzdržani u ocijeni ovog aranžmana i za “Novosti” kratko poručuju:

“To je bilateralno pitanje Rusije i Srbije.”

Portparol visoke predstavnice EU Maja Kocijančič nije direktno odgovorila na pitanje “Novosti” da li bi kupovina ruskog oružja mogla da predstavlja problem za proces evropskih integracija, ali je ponovila koji su naši zadaci:

“Očekujemo da Srbija postupa u skladu sa svojom evropskom posvećenošću prema regionalnoj stabilnosti i stabilizaciji.”

Ipak, do sada je više puta istaknuto u zaključcima Evropskog savjeta da Srbija svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku mora da uskladi sa EU do kraja pristupnog procesa.

“Od Srbije još nećemo tražiti da se direktno i odmah distancira od Moskve, ali to će, kako pristupni proces odmiče, sve više predstavljati problem u evropskim integracijama vaše zemlje” ističe za “Novosti” izvor iz vrha EU.

Ova tema doći će na dnevni red kada bude otvoreno poglavlje 31, koje se bavi spoljnom, bezbjednosnom i odbrambenom politikom. “Novosti” saznaju da u Briselu nastoje da ono bude otvoreno sljedeće godine, da bi Srbiju mogli da uslovljavaju tokom cijelog preostalog perioda pristupnog procesa.

Šef diplomatije i potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže da Srbija ostaje posvećena nastavku pregovora sa EU, ali i razvoju prijateljskih odnosa sa vodećim akterima međunarodne politike:

“Svojim postupcima Srbija nikoga ne izaziva i ne predstavlja opasnost po druge.”

Nabavkom “migova”, tenkova i borbenih vozila, vojni aranžman sa Rusijom neće biti završen. Prema saznanjima “Novosti”, sljedeća tema o kojoj će pregovarati delegacije dviju država biće kupovina PVO sistema za Vojsku Srbije. Naša zemlja zainteresovana je za rakete “buk” ili “tunguska”, koje po svojim performansama više odgovaraju našoj zemlji i zadacima VS. Ruska strana načelno je saglasna, ali postoji razilaženje oko cijene. Ovo pitanje biće riješeno krajem sljedeće godine, poslije pojačanja “migovima” i tenkovima.

U Vojsci navode da je dogovor o nabavci aviona dobra vijest, ali i da predstoji puno posla oko prijema i načina njihovog korišćenja.

Remont i modernizacija šest ruskih i četiri naša “miga 29” biće najvažniji dio ove faze. Ugovorom će biti definisana oprema, naoružanje i dijelovi koji će pratiti letjelice. Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović izjavio je juče će avioni dobiti radare dometa 120 km u otkrivanju cilja veličine lovca i da će biti naoružani raketama vazduh-vazduh sa aktivnim radarskim samonavođenjem. Ovako “osvježeni” avioni služiće još najmanje 14 godina i biće na nivou švedskih “gripena” kakve posjeduje Mađarska.

Vučić i Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije, u Moskvi su dvadeset minuta razgovarali u četiri oka. Dogovoreno je, između ostalog, da ruski ministar odbrane u martu posjeti Beograd, što bi trebalo da bude uvertira za dolazak premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više