Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske unije

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potpisala je u petak u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske unije, kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na područje EAEU …

… bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Sporazum će zamijeniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od približno 185 milijuna ljudi, navodi se na službenim stranicama Vlade Republike Srbije.

Premijerka je, na sjednici Euroazijskog međuvladinog vijeća u širem sastavu, istaknula da je spomenuti dokument od velikog značaja za Srbiju i njezinu ekonomiju, za dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i bolji standard građana.

Ona je podsjetila na to da je Srbija do sada imala bilateralne sporazume s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, dok se sada unificiranim sporazumom s Unijom proširuje suradnja na Jermeniju i Kirgistan.

Prema njezinim riječima, dodatno je dogovoreno da će u zemlje ove unije moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, približno 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Predsjednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev naveo je da članice Euroazijske ekonomske unije – Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan imaju ukupan BDP od približno dva trilijuna američkih dolara.

Srbija potpisivanjem Sporazuma neće postati članica Euroazijske ekonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Ukupna robna razmjena Srbije s pet zemalja članica EAEU u prošloj godini iznosila je 3,4 milijarde dolara, a približno 90 posto ukupne trgovinske razmjene se realizira sa Rusijom.

Primjena Sporazuma će početi kada ga ratificiraju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgistana, Jermenije, Belorusije i Kazahstana.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. siječnja 2015. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više