Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

POVRIJEĐEN ZORAN ZAEV: Demonstranti upali u Sobranje

Lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske Alijansa za Albance Zijadin Sela povrijeđeni su četvrtak uvečer pošto su pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upale u Sobranje poslije izbora Talata Džafarija za predsjednika Skupštine Makedonije.

Stotinak učesnika protesta “Za nezavisnu Makedoniju”, koji podržavaju koaliciju VMRO DPMNE Nikole Gruevskog upali su u plenarnu salu Sobranja, gdje pjevaju makedonsku himnu, dok je dio ušao u pres salu gdje su se nalazili Zaev, poslanici albanske stranke DUI i novinari.

Demonstranti upali u Sobranje, povrijeđen Zoran Zaev

Odmah poslije izbora Džaferija za predsjednika parlamenta, poslanici VMRO-DPMNE su počeli da uzvikuju: “Ovo je puč”, dok se ispred zgrade nalazi veliki broj pristalica te stranke. Demonstranti su došli do ulaza u zgradu parlamenta nedugo pošto je visoki zvaničnik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski optužio lidera SDSM-a Zorana Zaeva da “stvara paralelnu većinu” u Sobranju.

Kako prenosi Nova Makedonija, Džaferi je izabran zahvaljujući glasovima socijaldemokrata Zorana Zaeva i predstavnika albanskih partija, poslije čega se obratio javnosti.

Nakon što su pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” ušle u Skupštinu i odmah “zauzeli” salu u kojoj se održavaju plenarne sjednice, Džaferi je to oštro osudio i najavio kazne za odgovorne.

“Neovlašten ulazak u Sobranje je napad na institucije i na državu i imat će posljedice. U Ministarstvu unutrašnjih poslova znaju šta im je zadatak i oni koji su dozvolili da se ovo desi će odgovarati”, rekao je Džaferi.

Građani su u Skupštinu ušli neposredno pošto je Zaev na konferencji za medije rekao da je Džaferi izabran u skladu sa propisanom procedurom, čestitao novom predsjedniku i poželio mu uspješan rad.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više