Fresh Press portal
Region

Rusija ulaže u Srbiju devet puta manje nego EU

rusija-ulaze-u-srbiju-devet-puta-manje-nego-eu-aleksandar-vucic_5d7a87ad2a709

Pojedini ministri u Vladi Srbije, prije svega Nenad Popović i Aleksandar Vulin, sve češće izjavljuju da Srbija ima alternativu van EU. A šta pokazuju zvanični podaci?

Evropska unija je ne samo najveći investitor u Srbiji, već i najveći donator, iako je percepcija građana o tome, prema zvaničnim istraživanjima javnog mnijenja, potpuno drugačija, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Investicije

Zemlje EU u 2018. investirale su u Srbiju više od dvije milijarde eura, a Rusija gotovo devet puta manje – 237 miliona. Kina je u istom periodu u Srbiju investirala 694 miliona eura.

RSE u svom videoprilogu podsjeća na izjavu predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić koju je u julu 2017. dala BBC-ju: „Srbiji je EU partner, a Rusija prijatelj“.

Što se tiče ulaganja u infrastrukturu u 2018., EU je kroz različite fondove obezbijedila više od 17 miliona eura bespovratnih sredstava, najviše kroz IPA pretpristupne fondove.

S druge strane, Kina i Rusija za infrastrukturne projekte ne ulažu sopstveni novac, već Srbiji daju zajmove. Primjera radi, na taj način finansira se rekonstrukcija i modernizacija željezničke pruge Beograd – Budimpešta.

Uvoz i izvoz

Kad je riječ o vanjskoj trgovini, ukupna robna razmjena Srbije u 2018. iznosila je 40,1 milijardu eura, od čega je više od polovine, 63 posto, iznosila robna razmjena sa zemljama EU. U istom periodu, vanjska trgovina sa Rusijom bila je 2,7 milijardi eura, što je svega 6,8 posto od ukupne vanjske trgovine Srbije.

Srbija iz Rusije najviše uvozi energente (gas i naftu), a u Rusiju najviše izvozi jabuke.

Razmjena s Kinom iznosila je dvije milijarde eura, odnosno pet posto od ukupne robne razmjene Srbije.

Vojska i odbrana

U nastavku priloga, RSE podsjeća na izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina iz maja ove godine: „Ako nas neće Evropa, ima ko hoće. Nismo mi jedini, nismo mi osuđeni na Evropu“.

Zvaničnici Srbije insistiraju na njenoj vojnoj neutralnosti. Vojska Srbije učestvuje u vojnim vježbama i sa članicama NATO-a i s Ruskom Federacijom. U periodu od 2012-2019. broj vojnih vježbi sa članicama NATO-a je sedam puta veći nego sa Rusijom. Od ukupno 28 članica EU, 21 je u NATO-u.

Najviše donacija odbrambenom sistemu Srbije u prošloj godini, 94 posto, došlo je iz SAD (2,3 miliona eura), zatim slijede Norveška, Velika Britanija, Češka i Delegacija EU u Srbiji.

RSE podsjeća i na izjavu ministra u Vladi Srbije Nenada Popovića iz decembra 2017.: „Nema situacije ‘ili-ili’, može da bude samo ‘i-i’. Idemo ka standardima EU, to je naš interes isto kao što je naš interes da održavamo i jačamo veze s Rusijom“.

Građani o članstvu u EU

Stav većine građana Srbije prema članstvu u EU je pozitivan – 55 posto njih glasalo bi za ulazak u EU, dok bi protiv glasala četvrtina ispitanika. Kad je riječ o donatorima, građani Srbije bi ovako sastavili listu najvećih donatora: 1. EU, 2. Rusija, 3. Kina.

Zvanični podaci Ministarstva za evropske integracije Srbije govore drugačije. Najveći donator Srbije je EU, od koje je u periodu od 2000-2016. dobila skoro tri milijarde eura bespovratne pomoći. Na drugom mjestu su SAD, a na trećem Njemačka. Kina je na devetom, dok Rusija nije na listi top devet donatora.

Gdje emigriraju građani

Prema posljednjem popisu, više od 300.000 građana Srbije nalazi se na radu u inostranstvu. Najviše ih živi u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Istraživanje iz 2018. godine pokazuje da trećina studenata u Srbiji planira da ode u inostranstvo po završetku školovanja. Države u koje bi studenti najradije otišli su Njemačka, SAD, Švicarska, Austrija i Norveška.

 

(Vijesti.ba/RSE)

Povezani članci

State Department objavio: Rusija semiješala u izbore u BiH

E.H

Cerić: “Srbija je bolesnik na Balkanu”

E.H

Bokser jednim udarcem šakom ubio čovjeka: “Zbog ove životinje troje djece nema oca”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više