Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Slovenska policija istražuje osumnjičene za korupciju u zdravstvu

Istražitelji slovenskog policijskog istražnog ureda u četvrtak su proveli kućne pretrese u više gradova vezane na prijave za korupcije u zdravstvu prilikom nabave medicinske opreme i materijala.

Policija je objavila da je pod sumnjom deset fizičkih osoba i dvije tvrtke čiji su poslovni i privatni prostori na području Ljubljane, Maribora, Kranja, Novog Mesta i Celja pregledani i obavljena ispitivanja, ali da za sada nijedna osoba nije privedena.

Pretresima su traženi dokazi za sumnju u nedopušteno primanje ili davanje poklona, priopćila je policija, navodeći da istraga još traje i da se sumnja kako je kaznenim djelima imovinska korist koju su osumnjičei stekli veća od stotinu tisuća eura.

Mediji navode da je istraga koncentrirana na nabavu medicinske opreme za neke bolnice po visokim cijenama, pri čemu posebno iskače nabava stentova za žile prilikom kardioloških operacija. Slučaj je pokrenulo istražno povjerenstvo ranijeg saziva parlamenta koja je policiji predala prijavu sa sumnjom na korupciju jer samo jedna posrednička tvrtka kontrolira čak 70 posto nabave stentova koje slovenske bolnice zbog provizija plaćaju po mnogo višim cijenama nego bolnice u inozemstvu, prenosi Hina.

Jedna od osumnjičenih fizičkih osoba koja se našla u istrazi je u ime dviju tvrtki čije je sjedište u Ljubljani a isporučivale su stentove bolnicama davala je nedopuštene poklone liječnicima i jednom šefu nabavne službe, a radilo se o plaćanju preko fiktivnih  troškova putovanja, autorskih ugovora, donacija i gotovine, objavila je slovenska policija.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više