Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Srbija poklanja zemlju parovima?

Vlada Srbije razmišlja o novoj agrarnoj politici koja podrazumeva ustupanje bez naknade 25 do 50 hektara državnog zemljišta mladim bračnim parovima.

“Nova agrarna politika i novi koncept regionalnog razvoja su dugoročna misija koja ima za cilj otklanjanje ključne pretnje po nacionalnu bezbjednost a to je depopulacija rubnih područja”, rekao je u Boru ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Prema njegovim riječima, problem nacionalne bezbjednosti nastaje pojavom praznih sela, a njih ima i u Borskom okrugu i na jugu i jugoistoku zemlje. Dodao je da problem Srbije nije ulazak u EU već ponovni ulazak u sopstvenu zemlju, u sela iz kojih su ljudi otišli.

“Naš ključni zadatak je da pokušamo da zadržimo mlade na selu i da vratimo one koji su otišli u potrazi za poslom”, naglasio je Krkobabić i dodao da je na području Borskog okruga broj stanovnika u poslijednjih 20 godina smanjen za trećinu.

Krkobabić je naveo da će zemlja zadržati mlade na selu ukoliko im ponudi mogućnost izbora, a jedna od mogućnosti je razvoj zadrugarstva. “Cilj nam je da male poljoprivredne proizvođače udružimo i da ih učinimo robnih proizvođačima. Želimo da im pomognemo da svoju budućnost vide na selu”, kazao je Krkobabić.

On je istakao da će Vlada Srbije u naredne tri godine uložiti 25 miliona eura za obnovu i razvoj zemljoradničkih zadruga.

“Za osnivanje novih zadruga biće izdvajano po 50.000 eura, a za razvoj postojećih zadruga po 100.000 eura. Ove godine radićemo prve ogledne primjere u najnerazvijenim područjima”, izjavio je Krkobabić.

Prema njegovim riječima, u toku su pripreme kako bi naredne godine u budžetu Srbije bila obezbjeđena sredstva koja će omogućiti pokretanje novog regionalnog razvoja u skladu sa vremenom u kome živimo i odlivom stanovništva.

Krkobabić se u sjedištu Borskog upravnog okruga sastao sa predstavnicima opština sa područja tog okruga i predstavnicima zemljoradničkih zadruga a tema razgovora bio je novi koncept regionalnog razvoja Srbije.

Izvor: b92.net

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više