Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Srbija sprema uredbu: U zemlju će moći ući svi vakcinisani, bez testa i izolacije

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Srbije analizirana je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji i konstatovano je da aktuelne mjere daju rezultate, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je, poslije sjednice Kriznog štaba, u izjavi novinarima rekao da i dalje postoji veliki broj novozaraženih građana.

“Svakodnevno se taj broj povećava minimalno na prethnodni dan što govori da uvsojene mere deluju. Taj broj je i dalje visok i jednostavno potrebno je da nastavimo što smo radili do sada da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se vakcinišemo. Vakcine su ono što nas jedino može dugoročno izvući iz epidemije”, naglasio je on.

Ukazao je da je analiziran i zahtjev Ministarstva prosvjete da se omogući prvenstveno đacima koji su od početka godine na onlajn nastavi, uz sve moguće epidemiološke mjere, da se ocjenjuju u malim grupama u školama gdje postoji takva mogućnost.

Ministarstvo će, najavio je, u kordinaciji sa lokalnim samoupravama pokušati da iznađe mogućnosti da učenici, gdje je neophodno da se ocijene, a za to je potreban lični kontakt, dozvoli da to urade.

Gojković je dodao da je danas razgovarano i u vezi ulaska građana Srbije u zemlju koji su potpuno vakcinisani.

Vlada će uredbom, kako je objasnio, precizirati da svi oni koji budu potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, dobiju mogućnost da uđu u zemlju bez PCR testa i bez izolacije.

Isto važi i za strane državljane, koji će bez PCR testa i karantina moći da uđu u Srbiju ako su potpuno vakcinisani vakcinama iz Srbije.

“Potpuna vakcinacija podrazumijeva dvije doze Pfizerove, Sputnjik V i Sinofarm vakcine. S obzirom da AstraZeneca u ovom trenutku ima samo jednu dozu, podrazumeva se da je jedna doza u ravni sa ove tri vakcine koje zahtevaju dvostruku imunizaciju”, objasnio je Gojković.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više