Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

RS: Četiri benzinske pumpe varaju vozače

Na pumpama u BiH i dalje se nekontrolisano toči gorivo pomješano sa baznim uljima i razređivačima boja i lakova

Posljednji slučaj otkrio je Inspektorat Srpske na jednoj benzinskoj pumpi koja je otvorena  28. juna ove godine.Tada je uvezla 23 hiljada litatra baznog ulja a kontrolom je utvrđeno da u rezervoaru ima samo hiljadu i po  i da se ne može dokumentovati gdje je i kako potrošena razlika. Istovremeno je pronađen višak od 11 000 litara euro dizela za koji ne postoji dokumentacija o nabavci.

Također u istom predmetu izvršeno je i uzrokovanje goriva radi provjere kvaliteta.Uzrokavanje je izvršila ovlaštena labaratorija uz prisustvo republičkog tehničkog inspektora gdje je nakon analiza utvrđeno da predmetno gorivo ne odgovara propisanim parametrima kvaliteta i to po više osnova zbog čega će subjektu biti izrečena kazna u iznosu od 25 000 km”, navodi Dušanka Makivić, portparol  Inspektorata RS.

Za otrpilike toliki iznos nelegalni proizvođač dizela  uspio je da ošteti i državni budžet jer se na bazno ulje kojeje sipao u motore, plaća se samo PDV-a a ne plaćaju  akcize i putarine koje iznose  55 feninga po litru. Ako je suditi po podacima Uprave za indirektno oporezivanje najbolje se mješalo u ovoj godini, jer je za samo šest mjeseci dositgnut godišnji uvoz baznih ulja iz ranijeg perioda. Najdrastičniji rast bilježi uvoz derivata vajt špirita koji se koristi kao razređivač boja i lakova. Kako uvezene količne višestruko premašuju potrebe hemijske industrije u Upravi su alarmirali inspektore.

U tom smislu postojala je opravdana sumnja da se ta bazna ulja mješaju sa određenim aditivima kako bi se dobilo pogonsko dizel gorivo koje se prodavalo na pumpama u BIH. Mi smo poslije ovih analiza proveli dvije akcije. Naravno Tužilaštvo BiH će okončati ove procedure, radi se uglavnom o četiri pravna lica”, rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Samo ove četiri firme oštetile su budžet za milion i 800 hiljada maraka a iz Tužilaštva danas nisu saopštili šta su preduzeli i da li je protiv uhapšenih u akciji “Kolt” podignuta optužnica. Dok država uporno povećava akcize, razvija se crno trziste a podaci pokazuju da danas trošimo manje goriva nego 2008. iako imamo 25 odsto više automobila. Stručnjaci kažu da će kontra efekat imati i nove akcize na gorivo koje čekaju na usvajanje u bh. parlamentu. Ni najnovije mjere entitetskih Vlada u suzbijanju nezakonitog točenja lož ulja u rezervoare nemaju efekta, jer je za prvih šest mjeseci premašen uvoz iz 2014.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više