Fresh Press portal
Svijet Vijesti

RS troši 80.000 dolara mjesečno za lobiranje u SAD-u

Thnik Progressov novinar je također objavio kompletan ugovor između navedene lobističke firme i Vlade Republike Srpske, kojim dokazuje suradnju između vlade RS i lobističke kompanije McGinnis Lochridge sa sjedištem u Texasu.

Casey Michael, istraživački novinar uglednog Think Progressa, objavio je link web stranice koju, kako tvrdi novinar, održava i vodi McGinnis Lochridge lobistička firma, a koja trenutno lobira za Republiku Srpsku u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema dostupnim informacijama na stranici, McGinnis Lochridge kompanija je autor većine tekstova i analiza na njoj, te da ti tekstovi nisu nužno stavovi entiteta Republika Srpska, prenosi “N1“.

Prema datumima objave tekstova, Caseyjevi Twitter sugovornici su zaključili da je stranica napravljena tijekom 2011. godine, te da su je vodile različite lobističke firme s kojima je RS sklapala ugovore posljednjih godina.

Think Progressov novinar je također objavio kompletan ugovor između navedene lobističke firme i Vlade Republike Srpske, kojim dokazuje suradnju između vlade RS i lobističke kompanije McGinnis Lochridge sa sjedištem u Texasu.

Ugovor možete pogledati na OVOM linku.

Prema ugovoru, lobistička firma se obvezuje da će davati pravne savjete i zastupati RS te raditi sa njenim predstavnicima. Tvrtka će savjetovati RS o njenim pravima i obvezama iz međunarodnog prava, Dejtonskog sporazuma i Europske konvencije o ljudskim pravima.

McGinnis Lochridge će savjetovati RS o pravima i obvezama prema BiH nivou kao i odnosu prema Uredu visokog predstavnika (OHR), Vijeću za implementaciju Mira, OSCE-u, Europskoj uniji i drugim međunarodnim tijelima.

Također se obvezuju da će savjetovati institucije RS-a kako da djeluju u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Ustavom i EU zakonima i standardima.

Republika Srpska će, prema ugovoru, američkoj lobističkoj kompaniji sa sjedištem u Teksasu mjesečno plaćati 80.000 američkih dolara, svakog 15. u mjesecu. Ugovor traje do posljednjeg dana 2019. godine.

Think Progress agencija pripada Centru za Američki Progress (Center for American Progress – CAP) organizaciji koja se bavi ispitivanjem javnog mnijenja te zastupanju liberalnih stajališta o ekonomiji i društvenim pitanjima u Americi i svijetu. Ugovor je u ime ovog bh. entiteta potpisao Zlatan Kokić, ministar za europske integracije​e i međunarodnu saradnju.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Prosječna plata u RS-u nije dovoljna ni za polovinu potrošačke korpe

E.H

SAD zaprijetile Srbiji: “Nabavka oružja od Rusije vodi sankcijama”

E.H

Skup nadzirao Putinov diplomata: Dodik najavio granicu između RS i HZHB

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više