Fresh Press portal
BIH Vijesti

RTRS bježi od istine – Cijeli svijet se sjeća genocida u Srebrenici, Dodikov medij obilježava 5. godina od napada na Vučića

RTRS

Da službena politika u bh. entitetu Republika Srpska još uvijek nije na nivou politika koje dolikuju civiliziranim društvima pokazuje današnje izvještavanje Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) koja je pod direktnom kontrolom vladajućih struktura u RS-u, piše PRESS.

Dok se cijeli civilizirani svijet sjećao žrtava genocida u Zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u Srebrenica koji je počinjen u julu 1995. godine, RTRS je odlučio da svoju publiku podsjeti da je “prije pet godina pokušano ubistvo Aleksandra Vučića u Potočarima”.

U sramnom tekstu RTRS navodi da je “Vučić 11. jula 2015. godine zasut kamenicama i drugim predmetima, a masa je, uzvikujući Allahu ekber, nasrnula na obezbjeđenje u pokušaju da stigne do njega”, ali i da je masa uzvikivala “ubij četnika”.

Ove tvrdnje, na kojim su SRNA i RTRS utemeljili svoje “istraživanje”, iznijela je u svom blogu 2015. godine Suzana Vasiljević, savjetnica tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

RTRS navodi da je “zahvaljujući svom obezbjeđenju i pripadnicima MUP-a Republike Srpske, Vučić izbjegao linč” pri tome zaboravljajući navesti misteriozno i ilegalno prisustvo policijskih službenika Srbije 2015. godine na komemoraciji u Srebrenici.

Možda i najsramnija rečenica jeste ona u kojoj se navodi da “pokušaj ubistva današnjeg predsjednika Srbije u Potočarima i višegodišnje odsustvo bilo kakave reakcije bošnjačkih političkih struktura u Sarajevu već pet godina baca tamnu mrlju, kako na bošnjačku politiku tako i na organizaciju tradicionalne komemoracije”.

RTRS zaboravlja i da su se 2015. godine na pozicijama ministra sigurnosti BiH, direktora SIPA-e, ministra unutrašnjih poslova RS i direktora Policije RS-a bili kadrovi iz reda srpskog naroda, ali i da se na mnoga pitanja ne mogu dobiti odgovori bez saznanja o tome šta su srbijanski obavještajci i policajci radili u Srebrenici.

Tvrdje o “bacanju tamne mrlje na tradicionalnu komemoraciju” ne vrijedi uopće komentarisati. Nema veće civilizacijske mrlje od medija i politika koje veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više