Fresh Press portal
Evropa Vijesti

Ruski zastupnik šokirao: “Srebrenica je izmišljena da bi Amerika ušla u rat protiv Srbije”

Najveći zločin 20. st. nije se dogodio u Srebrenici, kao što je to rekao Thomas Schieb, veleposlanik Njemačke u Beogradu, nego u njemačkim koncentracijskim logorima. Najveće zlo prošlog stoljeća jest njemački fašizam”, rekao je za srpske “Novosti” Pavel Dorohin, zastupnik u ruskoj Dumi i predsjednik Odbora za zaštitu generala Ratka Mladića.

Dorohin je u Beogradu i Novom Sadu predstavio svoju knjigu “Naš rat – Kako pobijediti u Hladnom ratu 2.0”, a došao je na poziv Miroslava Parovića, predsjednika Narodnog slobodarskog pokreta.

General Ratko Mladić mi je tijekom jednog posjeta ispričao što se događalo u Srebrenici”, kaže Dorohin. “Iz minute u minutu. Način na koji Zapad želi predstaviti srpsku vojsku, potpuno je netočan. To je još samo jedna od njihovih provokacija”, dodaje.

Intervju prenosimo u cijelosti:

Što se po vašim saznanjima dogodilo u Srebrenici?

Rusija je veoma dobro informirana o onome što se događa na međunarodnoj sceni. Bilo je važno, a to je rečeno i tadašnjem predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću, da je potrebno masovno ubojstvo da bi se Amerika umiješala u sukob. Dakle, to je bio razlog da se izmisli priča o Srebrenici. Nikakvog genocida muslimanskog stanovništva nije bilo. Nema nijednog dokaza da je sedam tisuća ljudi ubijeno na jednom mjestu, ne postoje satelitske fotografije. Ali, mediji su to drukčije prikazali. Reuters, CNN, BBC… imaju zajednički centar iz kojega se upravlja. Dobili su informaciju i ne provjeravajući je, oni su je objavili. Tu informaciju doslovno su je proslijedili drugima, koji su je, također, bez istraživanja prenijeli. U kadrovima koje je prikazao CNN jasno se vidi da je pucao netko drugi.

Zašto su onda srpski vojnici ušli u Srebrenicu?

General Mladić mi je rekao da je smisao ulaska srpske vojske bila da blokira teritorij gdje su se odmarali muslimanski vojnici, a potom se vraćali u borbena djelovanja. Tamo su ispred NATO-a bili nizozemski vojnici koji su sve vidjeli. Nizozemci su svjedoci da je bilo borbi, ali ne tako strašnih. Mladić mi je ispričao da je razoružao muslimanske vojnike i pustio ih da idu. Onda je počelo bombardiranje. Bilo je jasno da je okolo puno nagaznih mina. Tko je bombardirao i tko je postavio te mine, teško je reći u ovom trenutku. Sigurno je da vojska Ratka Mladića nije.

Godine 2008. donijeta je odluka kojom se obvezuju sve članice Unije da u svoja zakonodavstva ugrade kriminaliziranje poricanja genocida i ratnih zločina, pa i u Srebrenici…

Prvi put čujem za tu odluku, kojom se unaprijed određuje tko je kriv, a tko je nevin. Tako je i bilo. Kad pogledamo koliko je Srba osuđeno u Haškom tribunalu, a koliko Hrvata i Bošnjaka, sve nam je jasno. Genocida u Srebrenici svakako nije bilo. Svaka strana je štitila svoje interese. Bio je rat. Pravili su groblje koje je trebalo da posluži kao privid genocida. Dovozili su leševe iz svih krajeva BiH, tko zna odakle, uspjeli su ih postaviti nekoliko stotina, a ne sedam tisuća kao što govore.

Zašto ste ušli u Odbor za zaštitu Ratka Mladića?

Prije sedam godina kada sam izabran za predsjednika Odbora nisam poznavao Mladića, ali oduvijek sam volio Srbe i Srbiju. Znao sam da je Mladić pravi domoljub. To što ga je tadašnja srpska vlast, pod pritiskom Europske unije i NATO-a, predala, smatram potpunim bezakonjem. Da bi počeli bilo kakvi pregovori o prijemu Srbije u EU, morali su isporučiti Mladića. Isporučili su ga pod velikim pritiskom. Za nas je borba za njegova prava u Haškom tribunalu bila kao borba za same sebe. I prije sam govorio da Rusija mora pomoći srpskom domoljubu u zatvoru. U tome me je od početka podržao i naš bivši premijer, akademik Jevgenij Primakov, također član Odbora. On mi je, kada sam postao predsjednik, rekao da će podržati Odbor, a da ja odem brzo u Haag da pomognem Mladiću da mu ne urade isto što i Slobodanu Miloševiću.

Kako pobijediti u ovom hladnom ratu o kome pišete u novoj knjizi?

Tako što ćemo biti na strani istine, govoriti istinu. Jer, uz čovjeka koji je na strani istine i pravde je Bog, a on će svakako pobijediti. Novi hladni rat, naravno u drukčijoj formi, traje četiri-pet godina.

Kakva je pozicija Rusije u tom ratu?

Ima nekoliko dijelova koji ukazuju na poziciju ruske države i mene kao zastupnika. Pisao sam o povratku ljevičarskim idejama, o rođenju ruske ideje i zbližavanju ruskog i srpskog naroda. Smisao je ruske ideje da nikada nikoga ne pritišće ni ne ugrožava, nego objedinjuje one koje ima oko sebe.

Kako Rusija gleda na pregovore o Kosovu?

Prije mjesec dana sreo sam se s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i prenio mu da je Rusija jasno poručila – poštovanje Rezolucije 1244 i Kosovo je neodvojivi dio Republike Srbije. Vučiću nije jednostavno jer trpi ogroman pritisak. Osjećam to. Dugo sam držao njegovu ruku kad smo se pozdravili u njegovom kabinetu. Rekao sam mu: Predsjedniče, ne dajte Kosovo! Skoro sat vremena razgovarali smo o tome. Stekao sam dojam da predsjednik Vučić ima unutarnju bol zbog tog pitanja. Probleme na Kosovu treba rješavati isključivo u interesu srpskog naroda, a ne u interesu SAD-a i NATO-a… Za srpski narod na Kosovu jako je važan stav Vladimira Putina. Kao ruski zastupnik podržavam da je Kosovo neodvojiv dio Srbije. Moji kolege se također zalažu za to. Tijekom posjeta Kosovskoj Mitrovici na mene je poseban dojam ostavio mural na kome su naslikane srpska i ruska zastava ispod kojih piše: “Kosovo je Srbija, Krim je Rusija”, prenosi “Dnevno.hr“.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više