Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

SADA JE SVIMA JASNO! Rusija se priprema za nuklearni rat

Širom Rusije, 40 miliona civilnog i vojnog osoblja upravo je završilo vježbu kojoj je svrha bila da stanovništvo pripremi za nuklearni ili hemijski napad, piše The Wall Street Journal

Istovremeno, dok završava najveća vježba još od vremena Hladnog rata, Rusija poduzima odlučne korake kako bi poboljšala svoje nuklearno oružje.

Posebno je odjeknula vijest kako je Rusija nuklearne rakete postavila u Kalingradu, ruskoj enklavi duboko u evropskom kontinentu. Od tu Rusi na pladnju imaju većinu srednjoevropskih gradova.

Brojni ruski mediji već duže vrijeme podgrijavaju antiameričku retoriku, baš kao i što brojni američki mediji šire strah od Rusa. Lev Gudkov, Rus koji se bavi ispitivanjem stavova javnosti, rekao je kako “većina ljudi u Rusiji vjeruje kako je Treći svjetski rat već počeo, ali je rat još uvijek u hladnoj fazi te se svakog časa može, ali i ne mora, preliti u vrelu fazu”.

Ionako nategnute odnose Zapada i Rusije svakodnevno dodatno pogoršava zamršena situacija u Siriji gdje se Rusi i SAD nalaze na potpuno suprotnim stranama.

Za vrijeme Hladnog rata SAD je njegovao doktrinu poznatu kao MAD, odnosno “mutually assured destruction”.

U slobodnom prijevodu riječ je o doktrini koja kaže kako bi u slučaju nuklearnog rata obje strane bile potpuno uništene, a to je rat činilo besmislenim. I jedna i druga strana imale su dovoljno naoružanja da unište onog drugog, a to je onda značilo potpunu katastrofu za obje zaraćene strane. Sada, kako izvori The Wall Street Journala tvrde, Moskva radi na tome da osigura da 100 posto populacije Rusije bude zaštićeno u slučaju napada, a što bi im dalo značajnu prednost.

Ali, medijski napisi o ruskom naoružanju nešto je što često izaziva pažnju javnosti. Tako je nedavno posebnu pažnju izazvala priča o snažnom ruskom nuklearnom arsenalu, konkretno o ruskim SS-18 raketama, prenosi HINA.

Rusi imaju 55 SS-18 raketa koje “odmilja” zovu Satan. Radi se o najmoćnijem projektilu u ruskom nuklearnom arsenalu, inače najvećem arsenalu na svijetu, prenio je nedavno International Business Times.

Direktan udarac na New York mogao bi usmrtiti četiri i pol miliona ljudi

SS-18 može nositi nuklearnu bojevu glavu snage do 20 hiljada kilotona, što je hiljadu puta snažnije od bombe koja je bačena na Nagasaki. Samo jedan ovakav projektil mogao bi uništiti tri četvrtine New Yorka, a posljedice bi trajale hilajdama godinama, navodi dr. Paul Craig Roberts.

Direktan udarac projektila Satan na New York mogao bi usmrtiti četiri i pol miliona ljudi, ozlijediti još 3.6 miliona i ozračiti područje u radijusu od skoro 1000 km.

Šta je još alarmantnije, projektil bi mogao biti opremljen s deset manjih bojevih glava, od kojih bi svaka imala snagu od 550 kilotona, a koje bi se mogle raspršiti na puno širem području. Takav bi napad bilo gotovo nemoguće zaustaviti proturaketnom odbranom.

Američki stručnjak: Rusija lako mogla uništiti NATO savez

U članku koji je objavio Centar za istraživanje globalizacije, Roberts upozorava da bi Rusija lako mogla uništiti NATO savez i dovesti do njegovog kolapsa. Prema stručnim procjenama američke Federalne agencije za upravljanje izvanrednim situacijama (FEMA) iz Hladnog rata, mete ruskog nuklearnog napada bili bi visoko napučeni gradovi kao što su New York, Philadelphia, Miami, Boston, Jacksonville i Washington DC.

Roberts nije jedini koji upozorava na mogućnost izbijanja Trećeg svjetskog rata. Ruski dužnosnik Sergej Markov, član Građanske komore, nadzornog i konzultativnog državnog tijela u Moskvi, tvrdi da bi eskalacija sukoba u Siriji mogla dovesti do izravnog sukoba velikih svjetskih sila.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više