Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

SAMO KOD NAS: Zakonska nebriga za duševne bolesnike

Stručnjaci više godina džaba skreću pažnju pravosudnom sistemu da iznađe rješenje i koriguje zakon.

Zrinka Dobrinić bila je jedna od mnogih osoba sa psihičkim problemima u Sarajevu koje su vjerovatno živjele bez nadzora ljekara, prepuštene same sebi. Dobrinićeva je, podsjetimo, izgorjela u požaru koji se u četvrtak desio u Pruščakovoj ulici. Pretpostavlja se da je nesretna žena, s obzirom na to da joj je bila isključena električna energija, pokušavala da zagrije stan ložeći vatru, te tako nepažnjom izazvala požar.

Teško je reći koliko je takvih osoba u gradu, što potvrđuje i direktor Psihijatrijske bolnice u Sarajevu Muhamed Ahmić. A takve osobe su problem kako svojim porodicama, komšijama ali i društvu u cjelini.

Općina Centar srećom je pritekla u pomoć Slobodanu i Gordani Anđelić čiji je stan oštećen usljed požara u stanu iznad, u kom je izgorjela njihova komšinica Zrinka. Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić rekao je da je Opština spremna sarađivati sa upraviteljem zgrade u smislu sufinansiranja sanacije zajedničkih dijelova objekta, naglasio je Ajnadžić.

Omer Ćemalović, vještak sudske medicine, ukazuje da je 20-ak osoba izašlo iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica nakon što su podnijele apelaciju nadležnom sudu da se krše njihova prava. Sada se te osobe nalaze na ulici i bez nadzora ljekara.

“U posljednjih nekoliko godina se javio ozbiljan problem. Evropski sud za ljudska prava je donio presudu kojom je označeno da je kršenje ljudskih prava smještaj osoba sa duševnim smetnjama u socijalne ustanove, kako je to do sad rađeno. Došlo se u situaciju da nijedna osoba ne može biti smještena u socijalnu ustanovu bez svog pristanka, čak i ona kojoj je oduzeta poslovna sposobnost. Osobu koja je potpuno nekritična za svoje stanje, teški duševni bolesnik ili dementna, vi ne možete smjestiti u socijalnu ustanovu, jer ako ona napiše apelaciju Ustavnom sudu BiH, ekspresno dobija presudu da joj je narušeno pravo i nadležni centar za socijalni rad plaća kazne od 3.000 do 5.000 ili više maraka. Pokušavamo više godina na ovo skrenuti pažnju pravosudnom sistemu da iznađe rješenje i koriguje zakon, a ne da osobe koje izađu iz ustanova, npr., u 8 sati, a u 9 je bio u KUM-u sa nekoliko ubodnih rana. Tako se ugrožava pravo tih osoba na topli dom, zaštitu, terapiju. S druge strane, opterećuju se zdravstvene ustanove s tim osobama gdje je medicina već uradila šta je mogla. Te osobe su u hroničnom stanju koje je podložno oscilacijama i mogu se tretirati u socijalnim ustanovama”, kaže Ćemalović.

Dodaje da je sve počelo od kada su dva štićenika Drina uputila apelaciju Ustavnom sudu, uz pomoć organizacija za pružanje pravne pomoći i dobile slučaj…

I, tako se danas na ulicama, pa čak i za volanom automobila mogu naći bolesne osobe koje su počinile krvne delikte.


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više