Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Sarajevo. Pola sata nakon poziva mujezina na molitvu – oni stižu… Otvara se gepek auta u parku preko puta Vijećnice…”

Njemačka štampa između ostalog piše o povećanom broju izbjeglica u BiH i o nemogućnosti države da odgovori na ovaj izazov.

U listu Hamburger Abendblatt danas (23.4.) je objavljen članak pod naslovom „Balkanska ruta se pomjera prema Bosni i Hercegovini” u kojem piše da migranti, otkako je Balkanska ruta i oficijelno zatvorena, veoma rijetko koriste put preko Srbije da bi se domogli tla Evropske unije. “Zbog toga oni sada prave skretanje prema preopterećenoj Bosni i Hercegovini”, piše autorica članka.

Sarajevo. Pola sata nakon poziva mujezina na molitvu – oni stižu. Svaki dan u 17:00 sati otvara se gepek auta i izbjeglice koje se nalaze u parku preko puta vijećnice dobijaju jelo. Radi se oko 30 većinom mladih muškaraca koji uglavnom dolaze iz Alžira i Maroka”, piše autorica Wölfl na početku članka.

Dolazak iz Grčke do Albanije, da bi se podmitili službenici, košta 400 eura”, priča 24-godišnji Alžirac Ahmed za Hamburger Abendblatt i dodaje: „Od Albanije do Crne Gore 200 eura, a dalje prema BiH košta 100 eura. Sutra će me pokupiti šleper koji će me za 200 eura odvesti u Hrvatsku. Preko Srbije je opasno, jer kada te tamo uhvati granična policija, odmah ideš u zatvor na 14 dana”.

“I to je još jedan od razloga što migranti biraju put preko Bosne i Hercegovine do Evropske unije”, navodi se dalje u članku. “Ipak, prema izjavi iz Ministarstva sigurnosti većina njih želi u Njemačku. U Sarajevu želi ostati samo mali broj njih.”

Ipak, bez obzira na to, broj tražitelja azila u BiH se prošle i ove godine povećao. “Prema podacima iz Ministarstva sigurnosti oni uglavnom dolaze iz Alžira, Pakistana, Maroka, Sirije, Afganistana, Libije i Turske. Stanje nije alarmantno, ali broj izbjeglica se konstatno povećava, a najveći problem je hronični nedostatak osoblja, ali i novca”, piše dalje autorica Adelheid Wölfl.

Centar za izbjeglice Delijaš u blizini Sarajeva je prepunjen. Tamo ljudi mogu dobiti jelo, zdravstvenu njegu, obrazovanje i pravno savjetovanje. ‘U opravdanim slučajevima koristit će se sporazum o repatrijaciji sa Crnom Gorom i Srbijom, poručuju iz Ministarstva sigurnosti BiH”, navodi Hamburger Abendblatt.

Broj ilegalnih dolazaka izbjeglica iz Grčke u pravcu sjevera, zbog nove odluke Vrhovnog upravnog suda u Grčkoj, u idućim mjesecima će se vjerovatno povećati. Sudije su naime ukinule zadržavanje izbjeglica na grčkim ostrvima. Presuda još uvijek nije stupila na snagu. No, ovim je sud izmjenio svoju kontroverznu odluku iz 2016. godine”, piše Abendblatt, prenosi “Haber“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više