Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Sarajka naručila plivački kostim za pokrivene žene od 130 KM – Na carini u BiH platila još 102 KM

Pokrivena djevojka iz Sarajeva naručila je iz Turske specijalizirani hidžab za kupanje koji je platila oko 130 KM, ali je ostala iznenađena kada je skoro isto toliko morala platiti poreza na carinskom terminalu u Bosni i Hercegovini

Ova djevojka, koja je govorila pod uslovom anonimnosti, ispričala je za novinsku agenciju Patria da je prije nekoliko dana iz Turske poručila kostim, kojeg muslimanke koriste za kupanje na javnim mjestima. Kostim je platila oko 130 KM, ali i 103 KM poreza kada je pošiljka došla u Sarajevo.

– Nešto više od 20 KM platila sam za carinu, 26 KM za PDV, 20 KM sam platila za nekakvu administrativnu taksu, carinski pregled je 10 KM, neka vrsta garancije je 20 KM, i tako dalje – ispričala je ova djevojka.

– Mislim da je to sve skupa previše – dodala je.

U BiH se ne proizvodi specijalizirana odjeća za žene koje nose hidžab, poput kostima za kupanje, trčanje ili neke druge sportove. Žene su zbog toga prisiljene odjeću poručivati iz drugih zemalja, ali na njih plaćati i visoke takse, piše Patria.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više