Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

TO SE VEĆ DEŠAVA! Putinov tajni plan za osvajanje svijeta

Rusija je pokrenula kampanju potkopavanja utjecaja Zapada u istočnoj i srednjoj Europi, koristeći tajne ekonomske i političke taktike, zaključio je u svom izvještaju think-thank institut “Center for Strategic and International Studies” (CSIS) iz Washingtona

New York Post prenosi zaključak izvještaja naziva “Kremljov priručnik: Razumijevanje ruskog utjecaja u istočnoj i srednjoj Europi”, koji je ustvrdio da vlada Rusije koristi prijateljski raspoložene političare u pojedinim zemljama kako bi uspostavila kontrolu nad energetskim tržištima, kao i to da nastoji suzbiti antikorupcijske zakone kako bi privukla vlade Bugarske, Mađarske, Latvije, Srbije i Slovačke.

“U pojedinim zemljama ruski utjecaj postao je toliko prisutan i endemičan da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost pojedinih zemalja, pa i njihovu prozapadnu orijentaciju, te euro-atlantsku stabilnost”, stoji u izvještaju koji je nastao nakon 16 mjeseci rada CSIS-a i Centra za demokratske studije iz Sofije. Izvještaj je izišao u trenutku ubrzanog pogoršavanja odnosa između SAD-a i Rusije. SAD se nedavno povukao iz razgovora s ruskim liderima o ratu protiv ISIL-a u Siriji. Barack Obama je optužio Rusiju da hakiranjem kompjutera Demokratske stranke nastoji maipulirati predsjedničkim izborima u SAD-u ove godine u korist Donalda Trumpa.

Vladimir Putin takve optužbe uporno pobija. “Kremljov priručnik” podvlači i to da Rusija brojnim ugovorima o “megaposlovima” nastoji proširiti svoj utjecaj u Europi. Tako je s Mađarskom sklopila ugovore vrijedne 12,2 milijarde eura o gradnji dvije nuklearne elektrane. Što se Bugarske tiče, ona je postala osjetljiva na rusko preuzimanje kao nastavak ključnog utjecaja SSSR-a na ekonomiju te zemlje u prošlosti. Heather Conley iz CSIS-a, koja je u vladi Georgea W. Busha od 2001. do 2005. bila zamjenica savjetnika državnog tajnika u odjelu za europska i euroazijska pitanja, kazala je za New York Post da su ova saznanja razlog za zabrinutost.

“Prvi korak je da uočimo da se to događa… U pitanju je kako mi vidimo sebe i funkcioniranje naše demokracije”, kazala je.


Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više