Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

SIPA hapsi službenike UIO BiH, pretresi na šest lokacija

U toku je akcija pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Prema prvim informacijama počela su hapšenja službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Radi se o službenicima Grupe za suzbijanje krijumčarenja Regionalnog centra Tuzla UIO BiH. U toku su pretresi na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima.

Portal Istraga.ba piše da SIPA u ovom predmetu provodi istragu protiv najmanje šest osoba i u toku su pretresi njihovih stanova i drugih objekata koje koriste. Prvoosumnjičeni je, prema informacijama Istrage, Boris Filipović, šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje u Tuzli. Osim njega, pod istragom su još Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić.

Nezvanično, osumnjičeni službenici UIO su godinama reketirali poduzetnike na Tržnici Arizona što je dokumentovano primjenom posebnih istražnih radnji.

Miladinović o akciji “Brend”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva “Brend”, jutros su započeli pretrese osoba, stambenih objekata i pokretnih stvari na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima – potvrdio je Feni kazao glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Prema njegovim riječima, pretresi se vrše po naredbama Suda BiH u cilju otkrivanja tragova i predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krvičnim djelima primanje dara i drugih oblika koristi te zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

– Više informacija o rezultatima operativne akcije “Brend” bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH – kazao je Miladinović.

Tužilaštvo o akciji u Tuzli

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Tuzle provode akciju koja je usmjerena na ukupno šest osumnjičenih osoba, uposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH).

Istraga se odnosi na osumnjičene koji su dužnosnici UIOBiH, uposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalnog ureda UIO u Tuzli.

Tokom istrage, koju vodi Tužilaštvo BiH, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni koji su uposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja, počinili koruptivna krivična djela, tako što su primali darove ili druge oblike koristi kako ne bi poduzeli službene radnje koje su morali poduzeti, radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza roba na područje Bosne i Hercegovine.

Nakon što se aktivnosti na terenu u potpunosti okončaju, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više