Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Slijede smjene: ‘Lete’ uprave i direktori javnih ustanova u Kantonu Sarajevo

U narednih 30 dana trebale bi biti smijenjene uprave preduzeća i javnih ustanova kojima su oboreni izvještaji o radu na posljednjoj sjednici Skupštine KS.

 

Predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković kazao je za Avaz da se radi o sistemu koji je pogrešno napravljen i koji treba potpuno zamijeniti. Ističe da je bilo i direktora koji su korektno radili poslove, ali da u tim upravljačkim strukturama ima puno ljudi koji su nekompetentni.

 

– Na prvoj narednoj sjednici Skupštine može se očekivati smjena članova skupština pojedinih preduzeća kojima nije prihvaćen izvještaj. Tek tada možemo govoriti o konkretnom nadzoru njihovog rada i izmjenama nadzornih odbora, a u nekim slučajevima i izmjeni direktora – rekao je Konaković.

 

Naredne sedmice, prema njegovim riječima, počet će analize koja su to preduzeća u kojima će odmah biti napravljene izmjene te da će se to vjerovatno desiti redoslijedom po kojem su i raspravljali.

 

Konaković je istakao da stranke ne dijele nikakav plijen, kako se u medijima predstavlja, te da će stranke imati odgovornost za pojedina preduzeća.

 

– Sada već znamo da će Narod i pravda (NiP) biti odgovorna za funkcioniranje preduzeća „Vodovod i kanalizacija“. ViK će biti preduzeće u koje ćemo mi postaviti menadžment, a ko će tamo sjediti, nismo još odlučili. Tek ćemo krenuti u potragu za najboljima – rekao je Konaković.

 

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić kazala je da će se poštivati sve zakonske procedure te da tamo gdje bude ocijenjena ispunjenost zakonskih uvjeta vjerovatno će se pristupiti razrješenju.

 

– Različiti su propisi od resora do resora. Tamo gdje bude na osnovu prijedloga resornih ministarstava, gdje Vlada ocijeni da postoje ispunjeni zakonski uvjeti pretpostavljam da će se ući u proceduru razrješenja. To je i zakonska obaveza. Tamo gdje nisu ispunjeni formalnopravni uvjeti za jednu takvu proceduru neće se pokretati niti ćemo izlagati Kanton opasnosti od nekih sudskih postupaka – rekla je Brčić.

 

Istakla je da je članovima Skupštine Televizije Sarajevo istekao mandat te da je po tom osnovu došlo do formalnog donošenja odluke o razrješenju menadžmenta.

 

Konaković je naglasio da je trenutno u fazi završni dogovor o podjeli odgovornosti između stranka u preduzećima. Naveo je da će naredne sedmice biti sve precizirano.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više