Fresh Press portal
Evropa Vijesti

Slučaju šokirao Italiju: Djevojčica umrla nakon izazova s TikToka

Talijanski regulator za privatnost podataka naložio je u petak kineskoj aplikaciji TikTok da blokira račune svih korisnika u Italiji čiju dob u aplikaciji ne može potvrditi, i to nakon smrti desetogodišnje djevojčice.

Regulator je u izjavi rekao da se TikTok obvezao zabraniti registraciju za djecu mlađu od 13 godina, pravilo koje je bilo lako zaobići. Kao rezultat toga, navodi se da je TikTok obvezan blokirati sve neprovjerene korisničke račune najmanje do 15. februara dok se očekuju istraga.

Presuda je uslijedila nakon što je desetogodišnja djevojčica umrla od gušenja u Palermu na Siciliji u slučaju koji je šokirao Italiju. Djevojčica je vezala pojas oko grla kako bi sudjelovala u izazovu na TikToku. Cilj je bio zadržati dah tijekom snimanja na telefon. Izazov imena “Blackout challenge” ili zamračenje bio je ekstreman test gušenja koji se pretvorio u tragediju.

U četvrtak 20. januara djevojčica je hospitalizirana na intenzivnoj njezi u bolnici ”Di Cristina” u Palermu gdje je stigla u pratnji roditelja zbog srčanog zastoja nakon dugotrajne asfiksije. Djevojčica je preminula idući dan nakon duboke i nepovratne kome nastale uslijed manjka kisika u mozgu, prenosi Jutarnji list.

Tužitelji su otvorili istragu o mogućem poticanju na samoubistvo i žele istražiti je li ju netko pozvao da učestvuje u izazovu. U toku je policijska istraga u sklopu koje je zaplijenjen mobitel djevojčice. Prema prvoj rekonstrukciji, postoje dokazi da je djevojčica je prihvatila izazov ”gušenja” u aplikaciji.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više