Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

SONJA KARADŽIĆ U SUZAMA: Sve je izgubljeno!

Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednica NSRS i ćerka prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, zaplakala je tokom diskusije na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske u Banjaluci na kojoj se raspravljalo o prijedlogu novog zakona o prazniku manjeg bh. entiteta

“Ovo nije smjela da bude sjednica na kojoj se sukobljavaju politička mišljenja. Silno sam tužna što niste prihvatili nijedan amandman na Prijedlog zakona o Danu Republike Srpske. Bojim se da ovim problem nije riješen i da nas uvodite u treći, završni čin”, rekla je Sonja Karadžić, koja se žustro suprotstavila prijedlogu kompromisnog Zakon o danu RS.

Na posebnoj sjednici se po hitnom postupku razmatra Predlog zakona o Danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan kao sekularni praznik, što je opozicija u RS-u protumačila kao povlačenje Dodika pred Ustavnim sudom BiH i prihvatanje apelacije koju je tom sudu podnio lider SDA Bakir Izetbegović.

Skupštinskom većinom poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su promijenili odluku o praznicima i samim tim prihvatili odluku Ustavnog Suda BiH po kojem Dan Republike Srpske se više neće obilježavati na isti način kako je do sada činjeno, nego će to biti praznik koji svako može obilježavati shodno svojoj volji.

Tokom burne rasprave, opozicionari su tvrdili da je vlast prevarila građane, koji su izašli na referendum 25. septembra i da Dan Republike više nije isti kakav je bio.

Poslanik NS-a Adam Šukalo je ustvrdio da jedino koalicija “Domovina“ ima razloga za slavlje “jer su, uz Bakira Izetbegovića, uspjeli da ukinu Dan Republike kao republički praznik“.

Dodao je da ga je sramota što je u posljednjih godinu dana “učestvovao u priči koja je ponizila Republiku Srpsku“, upitavši “zašto nije ispoštovan zahtjev Kolegijuma parlamenta Republike Srpske da budu dostavljene izmjene i dopune Zakona o praznicima Republike Srpske“.

– Pravite surogat od 9. januara – ustvrdio je Šukalo.

Na ovo je reagovao poslanik SNSD-a Srđan Milović ističući da nisu tačne tvrdnje opozicije i da će Republika Srpska slaviti 9. januar.

Stav poslanika NDP-a Dragana Čavića je da je vlast u Republici Srpskoj devalvirala referendum, da predloženi zakon nije adekvatan, te da sa svoja četiri člana ne uređuje ovo pitanje.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo istakao je da je bio protiv referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, ali da je zbog stava kluba prihvatio da bude i član komisije za provođenje referenduma zbog čega je, u tom svojstvu, i bio saslušan u Tužilaštvu BiH.

Tvrdi da se na tome neće stvari zaustaviti, ističući da će pod udar doći i još neki ljudi koji sjede u parlamentu.

-Novi zakon je kompromis referenduma i odluke Ustavnog suda BiH, ali BiH liči na razbijenu porculansku vazu koji neko stalno pokušava sastaviti – rekao je Bundalo.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više