Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Spahić: Zetra spremna od ponedjeljka, vakcinisat ćemo 2.000 ljudi dnevno

Radovi na preuređenje sarajevske dvorane Zetra su u punom jeku. Od ponedjeljka će biti u funkciji 30 vakcinalnih punktova koji će dnevno moći primiti 2.000 pacijenata.

Ademir Spahić, glavni medicinski tehničar u JU Dom zdravlja KS, kazao je kako će u ovoj fazi biti vakcinisane osobe starije od 75 godina.

“Koristit će se ulazi A i B na kojima će biti pet administratora koji će skenirati zdravstvenu knjižicu. Osobe koje je nemaju, mogu koristiti ličnu kartu ili drugi dokument koji sadrži JMBG. Sve će biti digitalizovano bez papira”, kazao je Spahić u Novom danu N1 televizije.

Istakao je kako bi se, u slučaju da KS dobije veći broj vakcina, broj punktova mogao proširiti. Dnevno bi se moglo vakcinisati i 8.000 osoba.

Značajan pad broja pregleda u Covid ambulantama

Do tada, naglašava, bitno je da se pridržavamo svih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje. Epidemiološka situacija u KS se poboljšava, ali bitno je i dalje biti oprezan. U odnosu na mart, u prvih 14 dana aprila zabilježen je drastičan pad prvih pregleda u Covid ambulantama. Bilježi se i pad broja zaraženih od koronavirusa.

“Nažalost, pacijenti nam dolaze malo zapušteni. Novi soj je takav da se klinička slika mijenja iz sata u sat i bitno je brzo reagovati. Mi smo kroz call centre i viber aplikacije krenuli ka pacijentima. Cilj je da što prije dođu u zdravstvene ustanove. Da im uradimo dijagnostiku i damo adekvatnu terapiju kako ne bi došlo do statističkog ishoda”, rekao je Spahić.

Apelovao je na građane KS, ali i cijele BiH, da se ne opuštaju kada epidemiološke mjere budu ublažene.

“Ponašajte se kao u lockdownu i pridržavajte svih mjera kriznog štaba”, kazao je.

Ljekari nisu htjeli u Covid ambulante

Govoreći o vakcinaciji novinara, kazao je kako bi bio najsretniji da KS ima dovoljan broj vakcina pa da se i ova kategorija vakciniše.

“Moram reći da pojedini ljekari nisu htjeli ulaziti u Covid ambulante. Uzimali su bolovanja kada ih preraspodijele. Sada zovu da ih se stavi na listu za vakcninaciju. A novinari su ulazili u covid odjeljenja i ambulante”, kazao je Spahić.

Nakon vakcinacije 75+ stanovništva, slijedi vakcinacija osobe starijih od 65 godina. Nastavak imunizacije prema mlađim kategorijama uslijedit će kada KS bude imao dovoljan broj vakcina za to.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više